UdayKumar
Uday Kumar, professor i drift- och underhåll vid Luleå tekniska universitet. Foto: Justin Jägare Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Dubbelt prisad professor

Publicerad: 25 juni 2015

Inom loppet av två veckor har Uday Kumar, professor i drift- och underhåll vid Luleå tekniska universitet, mottagit dubbla utmärkelser för sitt forskningsarbete. Under samma period valdes han också in som nya ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Under ICRESH-ARMS konferensen som nyligen hölls på universitet prisade Society for Reliability & Safety (SRESA), Uday för sina pionjärinsatser inom tillämpad forskning i områdena  tillförlitlighet och underhåll genom att tilldela honom Lifetime Achievement Award, ett av Indiens största priser i områdena.

Veckan innan när konferensen Application Of Computers And Operations Research In The Mineral Industry (APCOM) hölls i Fairbanks, Alaska, var Uday en av 11 mottagare av APCOM Recognition Award. Utmärkelsen erkänner dem som de tre senaste årtiondena bidragit betydande till gruvindustrin.

-  Jag är mycket hedrad över att  inom en så kort period motta dessa priser som uppmärksammar mitt arbete inom underhållsforskningen, säger Uday Kumar.

SRESA är en förening med placering i Indien vars syfte är att främja och utveckla forskning inom tillförlitlighet och säkerhet detta bland annat genom utbildningar, publikationer och möten.

APCOM grundades 1961 av fyra amerikanska universitet - University of Stanford, University of Arizona, Pennsylvania State University och Colorado School of Mines -  med syftet att främja tillämpningen av datorer och operationsanalys i mineralindustrin. APCOM har blivit ett internationellt forum att presentera, diskutera och undersöka state-of-the-art och ny teknik i mineralindustrin.

Utöver de två priserna invaldes även Uday Kumar i början av juni till ledamot i världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi, IVA - Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.