Sten_Brand_donation
Donation på sju miljoner av Sten Brand som tas emot av rektor Johan Sterte, Luleå tekniska universitet. Foto: Lars Andersson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Gruvprofil donerar sju miljoner

Publicerad: 28 januari 2016

Sten Brand donerar sju miljoner kronor, till tidigare satsade 11,5 miljoner, till stiftelsen Rut och Sten Brands fond som syftar till att stärka forskning och utbildning inom bergteknik vid Luleå tekniska universitet.

– Sten Brands donation på sju miljoner betyder mycket för vår verksamhet inom gruvområdet. Stens engagemang är värdefullt för oss, han deltar på våra högtider och arrangemang och är en väldigt god vän till universitetet. Han bidrar till att utvecklingen går vidare, säger rektor Johan Sterte vid Luleå tekniska universitet.

Resestipendium för kvinnliga forskare och studenter

Erling Nordlund är professor och ämnesföreträdare vid forskningsämnet gruv- och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet. Han är förstås mycket glad över donationen från Sten Brand.

Erling_Nordlund_LTU.jpg
Erling Nordlund, professor och ämnesföreträdare i Gruv- och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Lars Andersson.

– Rut och Sten Brands fond har haft stor betydelse för oss. Fonden ger ett årligt stöd till en tjänst inom Gruv- och berganläggningsteknik. Första åren gick det till en ny professorstjänst för Savka Dineva som är expert på brytningsinducerad seismicitet, vilken uppstår vid brytning på stora djup. Tack vare stödet från bland annat Rut och Sten Brands fond och LKAB har vi kunnat bredda vår verksamhet och anställa fler seniora forskare. Dessutom har fonden satsat på ett resestipendium för kvinnliga studenter och forskare, Ruts resestipendium, säger Erling Nordlund.

Stiftelsen Rut och Sten Brands fond instiftades 1997 i syfte att främja bergteknik vid Luleå tekniska universitet. Totalt har 18,5 mkr donerats av makarna Brand. Stiftelsen har delat ut stipendier och stöd på drygt sex mkr kronor och för närvarande finns 22 mkr i förvaltat kapital.

Sten Brand, som nyligen fyllde 95 år, har en lång bakgrund inom gruvindustrin och var bland annat ansvarig för tillsynen av arbetsmiljön i norrbottniska gruvor mellan 1974 och 1987. Efter sin pension 1987 blev Sten Brand mer och mer engagerad vid universitetet, och höll bland annat kurser i mineralteknik. Rut Brand, initiativtagare till fonden, avled 2009.