Saras exjobb prisades på Bergdagarna 2019
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

I media: Saras exjobb prisades på Bergdagarna 2019

Publicerad: 28 mars 2019

Under den välbesökta branschdagen Bergdagarna delar Svenska Bergmekanikgruppen ut pris för bland annat årets bästa exjobb. Årets pris tilldelades Norconsults Sara Suikki, som arbetar som bergmekaniker i Luleå.

Juryns motivering

Priset utdelas till den student vid svenskt universitet som under det gångna året presterat ett examensarbete av hög kvalitet där fokus ligger på bergmekanik.

Sara har studerat brytning av en del av malmkroppen i Bolidens gruva i Tara, Irland, där en alternativ brytningsmetod övervägs. I examensarbetet har Sara analyserat stabiliteten vid brytning och tagit fram riktlinjer för dimensioner på brytningsrum och pelare, baserat på omfattande numeriska analyser i 2D och 3D. Indata har baserats på kartering och klassificering av bergmassan, och modellerna har kalibrerats mot observerade instabiliteter. Arbetet har stort värde för Boliden för deras fortsatta arbete med brytningsplanering av denna del av gruvan.

Martin Nilsson

Nilsson, Martin - Biträdande professor, Avdelningschef

Organisation: Byggkonstruktion, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser