Professor Ulf Wickström, Luleå tekniska universitet Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Internationellt pris till professor inom stålbyggnad

Publicerad: 16 september 2014

Professor Ulf Wickström, Luleå tekniska universitet, har valts ut för The Society of Fire Protection Engineers - SFPE - 2014 Hats Off Award. Den utmärkelse erkänner dem som har bidragit med exemplarisk forskning.

- Det här kom verkligen överraskande, säger en glad Ulf Wickström. Prisutdelningen äger rum i oktober i Long Beach, Los Angeles.

För cirka 40 år sedan utvecklade Ulf Wikström den första versionen av dataprogrammetet TASEF för beräkning av temperatur i konstruktioner utsatta för brand. De beräknade temperaturerna kan sedan användas för att beräkna om eller hur länge en konstruktion kan motstå en brand. Programmet utvecklas och uppdateras fortfarande av Ulf Wickström i samarbete med professor Virdi vid universitetet i Århus , Danmark. Det används utan kostnad av studenter och forskare vid Luleå tekniska universitet i flera kurser och har ofta en central roll i examensarbeten och doktorandstudier.

Ur nomineringen

I nomineringen så framgår det att Ulf Wikström belönas för dina bidrag till SFPE "Standards-Making Committee on Thermal Response of Structures to Fire"... Ulf har föreslagit ett antal nya kontrollfall som kommer att visas i bilagan. Dessutom körde han analyser i programvaran TASEF för att kontrollera de lösningar som kommer att publiceras i standarden. Under hela utvecklingen av standarden har Ulfs engagemang aldrig vacklat - han var villig och redo att bidra med sin tekniska expertis när det behövdes för att kunna utföra ändringar i standarden. Men det är hans outtröttliga insatser för att skapa en omfattande svit av verifieringsfall - utan något annat syfte än att tjäna professionen - som är värd ett erkännande.

The Society of Fire Protection Engineers

The Society of Fire Protection Engineers grundades 1950 och blev en självständig organisation 1971. Föreningen företräder de som arbetar inom området för brandskyddsteknik. Föreningen har över 4500 medlemmar globalt och över 60 regionala säten.

Ulf Wickström

Wickström, Ulf -

Organisation: Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser