Faiz Ullah Shah, Industriell miljö- och processteknik vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Norrbottensakademins forskarpris 2013

Publicerad: 28 november 2013

Faiz Ullah Shah, Gränsytors Kemi, har fått NOAKs forskarpris 2013 på 20.000 kr. För närvarande är hans forskning fokuserad på design och syntes av nya funktioner med halogenfria joniska vätskor för en rad tillämpningar inom smörjning, koldioxidavskiljning och separation samt i i läkemedel.

- Det var fantastiskt att få de goda nyheterna att Norrbottensakademins har tilldelat mig detta hederspris . Jag är mycket tacksam och särskilt glad över att vinna det här priset som definitivt kommer att uppmuntra mig och ge mig en hel del energi för att fortsätta min forskning, säger Faiz Ullah Shah.

Faiz Ullah Shah kom till Luleå tekniska universitet som doktorand i oktober 2007 och har arbetat med projektet "Designed Boron Chemistry for Tribological Systems". Han har framgångsrikt försvarat sin doktorsavhandling i juni 2011 efter ca 3 år och 8 månaders arbete. Hans doktorandprojekt var främst inriktat på att utveckla nya smörjmedel för moderna tribologiska system. Från juni 2011 till december 2012 arbetade han som post-doc vid LTU. Han utvecklade då nya klasser av borföreningar inklusive joniska vätskor. Arbetet har publicerats i världens ledande tidskrifter inom kemisk vetenskap inklusive tidskrifter av American Chemical Society (ACS) och Royal Society of Chemistry (RSC). Dessutom har en del av dessa nya klasser av borföreningar patenterats som nationella och internationella patent. Sedan 2012 arbetar Faiz som biträdande lektor inom Gränsytors kemi vid LTU.

Norrbottensakademin - NOAK

Norrbottensakademien bildades 1988 på initiativ av Björn Wahlström. Den är till sin juridiska form en stiftelse, vars kapital förvaltas av samfundet Norrbottensakademien. Enligt sina stadgar har samfundet följande ändamål och uppgifter: Samfundet Norrbottensakdemien har som sin huvuduppgift att främja utbildning och forskning vid Luleå tekniska universitet. Akademien kan också stödja annan utbildning och vetenskaplig verksamhet i och för Norrbotten