Per-Erik Lindvall vid förelädsningen Så dragas dolda skatter fram i ljuset. Foto: Leif Nyberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Per-Erik Lindvall ny hedersdoktor

Publicerad: 7 november 2014

Per-Erik Lindvall, direktör för teknik och affärsutveckling vid LKAB och vice ordförande i universitetets styrelse samt nu också Hedersdoktor, teknisk och filosofisk fakultet.

Han har som ordförande för såväl Bergforsk som för Hjalmar Lundbohm Research Centre medverkat till att utveckla och finansiera större forskningsprojekt som gjort Luleå tekniska universitet till ett av Europas ledande gruvuniversitet.

Under en lång rad av år har Per-Erik Lindvall verkat för universitetets utveckling inom gruvrelaterad forskning och utbildning. Han har som ordförande för såväl Bergforsk som för Hjalmar Lundbohm Research Centre medverkat till att utveckla och finansiera större forskningsprogram som gjort Luleå tekniska universitet till ett av Europas ledande gruvuniversitet. Ett sådant exempel är det nyligen startade strategiska innovationsprogrammet för gruv- och metallutvinning finansierat av Vinnova och svensk gruv- och leverantörsindustri.

Per-Erik Lindvall arbetar för närvarande med att bygga upp ett nytt forskningsområde inom hållbar utveckling. I linje med den vision som definierats för LTU:s starka forsknings- och innovationsområde Framtidens gruvor är syftet att bredda och stärka LTU:s gruvforskning genom att tillföra samhällsvetenskapliga och humanistiska forskningsperspektiv.

Lindvall är ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och har varit ledande i arbetet med bildandet av IVA Nord och etablerandet av Vetenskapens hus i Luleå, ett samarbete mellan IVA, LKAB och LTU. Per-Erik Lindvall har tilldelats ”Bergskollegiums medalj för Snille och Flit”

LKAB

Bergforsk