Hoppa till innehållet

Prof. Theo Lehner vinner internationellt pris

Publicerad: 3 november 2011

Theo Lehner, gästprofessor vid Avdelningen för industriell miljö- och processteknik (IMP), har tilldelats ett internationellt pris.

Det är hans engagemang och arbete med storskalig metallåtervinning på Bolidens kopparsmältverk, Rönnskärsverken, i Skelleftehamn, som belönades.

Citerat från Boliden.se:

Priset fick han på ”6th International Electronics Recycling Congress”, IERC, i Hamburg, Tyskland, i mitten av januari. Konferensen, som arrangeras varje år, samlar representanter för företag och organisationer i återvinningsbranschen.

Prisutdelare var Hélène Fauve-Buresi, Alcatel-Lucent tillsammans med IERCs styrgruppsordförande, Roger Burri och motiveringen till priset löd:

”Theo Lehner tilldelas detta pris som ett erkännande för hans värdefulla insatser för att bevara miljön genom utveckling och stöd av effektiva återvinningsmetoder”

Theo Lehner har under många år varit Rönnskärs chefsmetallurg, marknadsmetallurg och chef för bl a smältverkets Forskning & Utvecklingsfunktion. För närvarande jobbar han med affärsutveckling samtidigt som han är adjungerad professor vid Luleå Tekniska Universitet.

Han är väl känd i svenska och internationella metallåtervinningskretsar och har under många år deltagit i seminarier och hållit föredrag över hela världen, där han marknadsfört Rönnskärs storskaliga och miljöanpassade teknik för återvinning av främst elektronikskrot. Priset från IERC, där han också ingår i styrgruppen, är det första i sitt slag.