Tore Lundmark, Hedersdoktor vid LTU 2012. Här vid installationstalet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tore Lundmark hedersdoktor vid LTU

Publicerad: 9 november 2012

Tore Lundmark är chefskonstruktör på konsultföretaget Ramböll och expert på stålkonstruktioner och brobyggen.

Han utnämns till hedersdoktor för sitt arbete som "starkt bidragit till att göra Luleå till ett välkänt nordiskt kompetenscentrum för stålbroar".

Tore-Lundmark-Ramboll-LTU.jpg

Under hela sitt yrkesverksamma liv har han ägnat sig åt stålkonstruktioner och de senaste 30 åren åt att konstruera och utveckla stål- och samverkansbroar. Han arbetade bl. a i Köpenhamn med Öresundsbron, och har tillsammans med Luleå tekniska universitet varit inblandad i flera EU-projekt. Hans insatser har starkt bidragit till att göra Luleå till ett välkänt nordiskt kompetenscentrum för stålbroar.

Tore Lundmarks innovativa läggning har bidragit till nya lösningar i ett flertal projekt, vilket sparat mycket pengar åt skattebetalarna. Forsmobron över Ångermanälven där man under drift kunde byta den gamla överbyggnaden och på så sätt spara 100-tals miljoner är ett sådant exempel, liksom ett flertal andra svenska broar. Tore Lundmark är f.ö. även en duktig körsångare i Luleå kammarkör.

Lördag 10 november sker den officiella promoveringen av hedersdoktorerna vid Luleå tekniska universitet och då tilldelas Tore Lundmark, Margareta Kempe, Eva Karlsson och Benny Andersson sina ringar, diplom och hatt.