Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Träbyggnadsforskare vann pris för forskning om kommuners syn på standardisering inom husbyggande

Publicerad: 5 oktober 2015

Den årliga ARCOM-konferensen samlar toppforskare i världen för att diskutera forskningsrön inom byggande och planera för hur forskning på bästa sätt samtidigt ska stötta utveckling inom samhällsbyggnadssektorn. På konferensen delas priser ut till bidrag som tydligt utmärker sig. För Anders Viking från Luleå tekniska universitet var det andra året i rad som hans bidrag tilldelades ett best paper award på ARCOM.

- Jag har under ett tag försökt att förstå samspelet mellan kommuners stadsbyggnadskontor och industriella byggare när det gäller nybyggnation av bostäder. I min forskning använder jag mig av teorier inom det som kallas ”institutional logics” för att beskriva och utveckla detta samspel. Det är i först hand hur vi har behandlat och förklarat dessa teorier som resulterat i att vi fick det här priset på ARCOM 2015 säger Anders Viking som är doktorand på forskningsämnet Träbyggnad.

I artikeln presenteras resultatet av hur olika kommunala beslutsfattare betraktar hur standardisering av byggandet passar eller inte passar in i deras planer för exploatering och bostädsbyggande på flera olika orter i Sverige.

- En del av resultaten pekar på att kommuner inte betraktar standardisering och industriellt byggande negativt, snarare tvärtom, men bara under vissa förutsättningar. Det är dessa förutsättningar vi försöker få ett bättre grepp om säger Lars Stehn, professor i Träbyggnad, och medförfattare till artikeln.

Kontakt:

Lars Stehn

Stehn, Lars - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491976