Uday Kumar
Uday Kumar, professor i drift och underhåll. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Snabb digitalisering av underhåll inom industrin

Publicerad: 16 maj 2022

Industrin genomgår nu en omfattande förändring när underhåll planeras och registreras digitalt. Målet är att göra rätt insatser vid rätt tillfälle för att minimera antalet avbrott i produktionen.
– En stor del av vår forskning är inriktad på att hitta lösningar för att komma dit, säger Uday Kumar, professor i drift och underhåll vid Luleå tekniska universitet.

Projektet CMIS, Center for Maintenance and Industrial Service, vid Luleå tekniska universitet genomför för närvarande en seminarieserie, där olika aspekter i projektet tas upp. Projektet arbetar med aktiviteter som främjar samverkan mellan akademi och industri.
­­– Vi ska bedriva forskningsverksamhet och jobba med utbildning av olika slag som behandlar underhåll inom industrin och kunskapsspridning. En del i det sista är att hålla webbinarier och seminarier där vi gör olika presentationer om vad som pågår, säger Ramin Karim, verksamhetsledare och professor i drift och underhåll.

Snabb förändring

Webbinariet  ”Transformativ underhållsteknik och affärslösningar för industriella tillgångar” hölls av Uday Kumar, professor i drift och underhåll, som var med när CMIS startade för 15 år sedan. Det digitala seminariet besöktes av över 60 personer.
Uday Kumar gick igenom pågående forskning inom området drift- och underhåll vid Luleå tekniska universitet idag.
Han konstaterade att industrins arbete beträffande underhåll förändras snabbt.
– Det går alltmer mot digitaliserad registrering av utrustning, åtgärder och faktorer som kan spela in på behovet av underhåll.

Spännande period

En stor del av den forskning som sker inom ämnet drift och underhåll är inriktad på just digitaliseringen, som användning av AI, VR och andra digitala verktyg.
– Det finns en hel del möjligheter och utmaningar nu när det sker en förändring i industrierna, då planering av underhåll, arbetsprocesser och underhållsprocesser digitaliseras.
Det är en spännande period just nu, konstaterar Uday Kumar.
– Och det är ett spännande arbete. Forskargruppen i projektet arbetar med att utveckla framtidens teknologi för underhåll. Förändringen är intensiv och går snabbt. Vi försöker visualisera hur framtiden kommer att se ut och arbetar bland annat med industriell AI, säger Uday Kumar.

Det handlar om sådant som teknologi, optimering av logistik, resursplanering och miljöaspekter.
– Vi vill kunna förutsäga när underhåll krävs och systematisera det för att kunna förlänga utrustningens livslängd.

Transformationsresan viktig

Forskargruppen undersöker hur livslängden kan förlängas på delar och utrustning, om det går att kvantifiera underhåll i förhållande till energikonsumtion och hållbarhet.
– Transformationen av underhåll behövs för att vi ska kunna effektivisera, reducera antalet oplanerade avbrott och minimera underhållskostnaderna.
Det innebär bland annat optimering av de resurser som används.
–  Det behövs en proaktiv underhållsstrategi och en färdplan för underhållsteknologin.
Uday Kumar menar att det viktiga nu är transformationsresan, att i industrin förstår behovet av digitalisering.
– Det handlar om att förstå meningen med att använda digitala modeller som en del av den övergripande affärsmodellen.

Bygger digital plattform

Forskargruppen vid universitetet bygger en digital plattform där fysiska objekt finns registrerade, egentligen kopierade, för att i slutänden finnas i ett automatiskt flöde av data i en AI-motor.
– Utifrån det kan man se effekter under vissa förhållanden som till exempel väder, underhållshistoria och tidigare problem. Det går sedan att digitalt visualisera och simulera för att sedan optimera och ge råd och rekommendationer för ett optimalt underhåll, säger Uday Kumar.

Verksamhetsledare

Ramin Karim

Ramin Karim, Professor

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser