Swedish Mining Research and Innovation day 2022

Publicerad: 12 maj 2022

Vid årets upplaga av detta event arrangerat av Swedish Mining Innovation tilldelades Luleå tekniska universitet priset för bästa doktorsavhandling, bästa licentiatavhandling och bästa examensarbete.

Det är stiftelsen Bergforsk som delar ut stipendier i samband med Swedish Mining Research and Innovation day. Årets vinnare blev:

Ingen av vinnarna var tyvärr på plats vid prisceremonin detta år men de kommer säkert att glädjas åt priserna ändå.

Representanterna för närvarande gruvbolag fick den lite udda frågan att berätta något om sig själva som ingen i församlingen känner till och ett av dessa svar visade på en man som tar sitt arbete på fullaste allvar.

– Jag har köpt en egen privat smältugn som jag ska testa hemma i sommar, sade Anders Sand, forsknings- och utvecklingschef inom gruvor, Boliden. Anders Sand var tidigare lärare inom mineral och metallurgi vid Luleå tekniska universitet.

Under dagen diskuterades den gröna omställningen och hur Sverige ska klara av behovet av till exempel de kritiska sällsynta jordartsmetaller som behövs vid framställning av batterier. Förutom branschfolk fanns även ett antal riksdagsledamöter på plats i år.

I den avslutande paneldebatten, modererad av Pär Weihed, professor i malmgeologi och prorektor vid Luleå tekniska universitet, medverkade Daniel Cios, Policy officer, European Commission och Olli Salmi, Innovation Hub Director, EIT RawMaterials Innovation Hub CLC Baltic Sea, David Högnelid, Chief Strategy Officer, Affärsområde Specialprodukter, LKAB, och Erik Jonsson, senior geolog, Sveriges geologiska undersökning, adjungerad professor vid Uppsala universitet.

Pär Weihed

Pär Weihed, Professor, Prorektor

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser