Hoppa till innehållet

Utvecklade app från spelmotor för arkitektur

Publicerad: 5 juni 2018

Namn: Raafat Hussamadin
Ålder: 25
Hemort: Stockholm
Program: Civilingenjör Arkitektur

Distribuerad förstärkt verklighet för att stödja projektering mellan arkitekt och beställare är titeln på det examensarbete som Raafat Hussamadin presenterade. Han har utvecklat och programmerat en applikation som ska underlätta kommunikationen mellan olika intressenter vid byggprojekt. Appen bygger på spelmotorn Unity och är integrerad med BIM - Building Information Modeling - och ger användare en interaktiv 3D-vy över bygget i real-tid och på distans.

– Man kan dela vy med användare på andra orter och samtidigt se byggnaden och den omgivande terrängen, förändra byggnadens konstruktion, zooma in på detaljer eller gå runt i rummen på insidan av huset samtidigt som man diskuterar förbättringar, säger Raafat Hussamadin som har läst programmet civilingenjör arkitektur vid Luleå tekniska universitet.

Det blir en imponerande demonstration när Raafat filmar golvet och låter programmet kartlägga vinklar och möbler för att sedan placera ut ett höghus i 3D på golvet i mobilens display. När man sedan rör sig runt i rummet ligger höghuset fixerat i ett korrekt geografiskt perspektiv.

– Eftersom det är en live-vy i realtid är det svårt att beskriva appen, man måste nästan se en demonstration för att förstå fördelarna med denna teknik, säger Raafat Hussamadin som självklart hoppas kunna vidareutveckla sitt program för en kommersiell marknad.

Gustav Jansson, universitetslektor, och Erik Hidman, doktorand inom arkitektur, var Luleå tekniska universitets handledare vid detta examensarbete.

Handledare för examensarbetet

Gustav Jansson

Jansson, Gustav - Biträdande professor

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491835
Rum: F934 - Luleå»
Erik Hidman

Hidman, Erik - Adjungerad universitetsadjunkt

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493412

Taggar