Hoppa till innehållet
Snöbollstest

Klimat och isprovning

8 stycken klimat och frysrum. Möjlighet finns att koppla in hydraulisk belastningsutrustning i flera av dessa rum.

I laboratoriet utförs en undersökningar av mekaniska egenskaper hos snö och is. De traditionella experimentella testerna på markmekanik används på snö, men temperaturen måste hållas låg så att snön inte smälter. Islabbet är en del av det geotekniska laboratoriet för snöforskning. Kontakta:

Nina Lintzen

Lintzen, Nina - Biträdande universitetslektor

Organisation: Geoteknik, Geoteknologi, Strömningslära och experimentell mekanik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491747
Isforskning ger bättre sjöfart

Krafter av is mot fartygsskrov kan påverka såväl manövrering av fartyg i tjock is som båtarnas bränsleåtgång och därmed också miljöpåverkan. I ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet, i samarbete med den svenska skeppsprovningsorganisationen SSPA i Göteborg, håller ett simuleringsprogram för islaster på att utvecklas.

Stefan Mårtensson, beteendevetare vid Luleå tekniska universitet Foto: Richard Renberg
Rysk roulette med snö

En lavinryggsäck minskar risken att dö i en lavin med 50 procent. Det var ett av budskapen när Stefan Mårtensson, beteendevetare och lavinexpert vid Luleå tekniska universitet, föreläste om laviner på Vetenskapens hus i Luleå.

Frozen - möten om snö och klimat

För många är skidsemestern årets höjdpunkt men nu hotar klimatförändringar det som tidigare var självklart, tillgången på snö. I veckan samlas forskare och näringsidkare för att diskutera det senaste inom forskning på området och tänkbara framtidsscenarier.

Broddar
I media: Halkmärkning av skor på gång

LTU-forskaren Glenn Berggård jobbar för en EU-standardiserad märkning av skor och halkskydds greppförmåga. Dyra vinterskor med grovt mönstrad sula behöver inte innebära att de har bra grepp på hala gator.

Telemark_skiing_-_Pyrenees.jpg
Bättre glid ger ädla medaljer

Nina Lintzén är doktorand inom geoteknik på Avdelningen för geoteknologi vid Luleå tekniska universitet. Hennes forskning fokuserar på mekaniska egenskaper för snö och is. Skidåkning är ett av hennes stora intressen men också konstruktioner av snö och is som till exempel Icehotel, lagring av snö för kylning och artificiell snö.

Ny is och snöforskning på vindkraftverk

Ett vindkraftverk i miniformat från Sydkorea på ett av taken vid Luleå tekniska universitet ingår i ett nytt forskningsprojekt om isbildning på vindkraftverkens vingar. För att optimera avisning och drift på vindkraftverk i kallt klimat krävs tillförlitliga metoder för att förstå mekanismerna bakom isbildning på vingarna.