Hoppa till innehållet
Telemark_skiing_-_Pyrenees.jpg
Bildkälla: Wikimedia Commons Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bättre glid ger ädla medaljer

Publicerad: 14 maj 2014

Nina Lintzén är doktorand inom geoteknik på Avdelningen för geoteknologi vid Luleå tekniska universitet. Hennes forskning fokuserar på mekaniska egenskaper för snö och is. Skidåkning är ett av hennes stora intressen men också konstruktioner av snö och is som till exempel Icehotel, lagring av snö för kylning och artificiell snö.

Under veckans populärvetenskapliga lunchseminarium vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser berättade Nina om hur snö och is bildas samt dess egenskaper i olika temperaturer. Olika typer av snökristaller bildas under olika väderförhållanden och det är kristallernas form och densitet som ger de olika egenskaperna. Artificiellt tillverkad snö lämpar sig bäst för att bygga. Vid Icehotel används naturlig is med artificiell snö vid uppförandet av hotellet.

Den globala uppvärminingen och framtida klimatförändningar gör att intresset för artificiell snö och is ökar kraftigt på orter i Alperna men även i nordiska länder. Hallar för inomhusskidåkning finns på många håll i världen för att kompensera för de allt kortare säsongerna.

Stenslipning och/eller stålskrapning och en uppsjö av vallor som skall appliceras på skidorna i olika lager beroende på väderförhållanden har gett många amatörer och proffs stort huvudbry genom åren.

–  Det är mycket hemlighetsmakeri och stora kommersiella intressen på spel när det gäller hur man ska valla skidor på elitnivå. Men det är också mycket av ”tro” och mindre av vetenskapliga fakta, säger Nina Lintzén.

Det finns nästan lika många åsikter och teorier om detta som det finns skidåkare och Nina Lintzén efterlyser en bättre metodik för att undersöka vad som faktiskt förbättrar glidet under skidorna.

–  Nu testar man sig fram och frågar åkarna hur det ”känns”, men när jag testat "känns" ibland ingen skillnad alls. Jag har inga sensorer i fötterna, avslutar Nina Lintzén.

Vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser finns en tradition av att hålla lunchseminarier där olika forskare eller forskargrupper föreläser om sitt arbete. Detta för att öka kunskapen om andras områden och i bästa fall kunna hitta synergier för samarbeten mellan olika forskningsämnen och avdelningar.

Nina Lintzen

Lintzen, Nina - Biträdande universitetslektor

Organisation: Geoteknik, Geoteknologi, Strömningslära och experimentell mekanik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491747
Rum: E832 - Luleå»

Taggar