Unikt labb för byggkonstruktion och infrastruktur invigdes

Publicerad: 20 april 2018

Det blev en festlig och välbesökt nyinvigning av Luleå tekniska universitets MCE-Laboratorium. MCE står för Mining and Civil Engineering Lab och bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson var inbjuden hedersgäst bland gästföreläsare och paneldebattörer.

En annan uppskattad hedersgäst, vars deltagande på invigningen möttes av varma applåder och stort mediaintresse, var Sven Thysell, 101 år gammal som sedan 2005 via Elsa och Sven Thysells stiftelse för forskning i konstruktionsteknik årligen delat ut stipendier till forskning vid Luleå tekniska universitet. Nu får han ett särskilt labb uppkallat efter sig på Luleå tekniska universitet, Thysell laboratoriet för avancerad betongforskning som är en del av Mining and Civil Engineering Lab.

I samband med att Peter Eriksson höll det officiella invigningstalet berättade ministern bland annat om ett studiebesök som imponerat på honom hos Lindbäcks bygg i Piteå.

– Deras användning av robotar i fabriksmiljö för husbyggande var innovativt och jag vet att ni på Luleå tekniska universitet har varit mycket inblandade i deras framgång, sade Peter Eriksson.

Den byggrelaterade provningen i Sverige är allt mer avancerad och utrustningskrävande. Byggföretagen behöver göra tester i större skala och med mer sammansatta och komplexa strukturer. Forskning om nya och förbättrade material, bland annat i syfte att öka hållbarhet i det byggda samhället behöver dessutom allt oftare avancerad provning i liten skala.

– Idag presenterade vi ett förnyat labb för byggkonstruktion och infrastruktur - en experimentell miljö för arktiska förhållanden. Labbet har även en ny ägarkonstruktion vilket kommer att öppna nya möjligheter, säger Mats Emborg, professor inom konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet.

Laboratoriet som uppdaterats har under drygt fyrtio år varit navet i framgångsrik forskning och utbildning vid Luleå tekniska universitet. Här har betongen till Sveriges längsta bro, den 7,8 km långa Öresundsbron tagits fram, järnvägsbroar i normalstorlek testats och hållfasthet i världens största dammar indirekt testats. I labbet möts dagligen forskare, doktorander och studenter i olika labbprojekt.

–  Utvecklingen av labbet slutar inte nu. Snart kommer en avancerad geoteknisk centrifug att installeras, säger Jan Laue, professor och ämnesföreträdare i geoteknik vid Luleå tekniska universitet.

I media

Andrzej Cwirzen

Cwirzen, Andrzej - Professor, Ämnesföreträdare

Organisation: Konstruktionsteknik, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser