Hoppa till innehållet
Kurs i gruvdammar och dammsäkerhet
Kurs i gruvdammar och dammsäkerhet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kurs i gruvdammar och dammsäkerhet

Publicerad: 24 november 2014

Under veckan som gick hölls andra och sista delen av kursen Gruvdammar och dammsäkerhet, på Garpenbergs Herrgård i Dalarna. Kursen, som arrangeras av Luleå tekniska universitet i samarbete med SveMin, togs i år av 25 deltagare som på något sätt arbetar med gruvdammar inom gruvindustrin, såsom gruvföretag, konsulter, entreprenörer eller övervakande myndigheter.

Gruvdammar-och-dammsakerhet-LTU.jpg

Kursen som består av två delar, á tre dagar per tillfälle, har bestått av föreläsningar varvat med studiebesök. Föreläsningar har getts med en tvärvetenskaplig inriktning, där lärare med olika bakgrund gett givande presentationer över hur god dammsäkerhet uppnås. Detta har bl.a. handlat om juridiska aspekter, myndigheters perspektiv och bedömning, beredskapsplanering samt riktlinjer inom dammsäkerhetsarbete. Även tekniska frågor såsom dammbyggnads- och deponeringsmetoder, hydrologi och avbördning samt instrumentering och övervakning har tagits upp och gett goda diskussioner mellan lärare och deltagare.

Inom kursen har deltagarna utfört en projektuppgift, med syfte att tillämpa de saker som tagits upp under kursen. Samtliga deltagare uppvisade väl utförda arbeten.

Första delen av kursen hölls i september på Dundret i Gällivare. Här utfördes två studiebesök, ett på LKABs anläggning Vitåfors i Malmberget och ett på Bolidens anläggning i Aitik. Under andra tillfället i Garpenberg hölls ett studiebesök på Bolidens Ryllshyttemagasin. Samtliga studiebesök har varit givande och gett god insyn i respektive anläggnings dammsäkerhetsarbete.

Nästa kurs planeras ske under hösten 2015.

Sven Knutsson

Knutsson, Sven - Professor

Organisation: Geoteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493312

Knutsson, Roger - Adjungerad universitetsadjunkt

Organisation: Geoteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser