Hoppa till innehållet

Institutionen för system- och rymdteknik

Vi bedriver världsledande forskning och utbildning med stark experimentell och tillämpad profil. Våra forskningsämnen befinner sig inom områdena rymdteknik, signaler och system, datavetenskap, inbyggda system och industriell elektronik.

Hos oss kan du utbilda dig till civilingenjör inom teknisk fysik och elektroteknik, datateknik, tillämpad AI eller rymdteknik. Vi har också utbildningar inom bland annat datorspelprogrammering, systemvetenskap och digital tjänsteutveckling. Därtill har vi flera internationella masterutbildningar, till exempel inom rymd och informationssäkerhet.

AI
Norra Sverige tar täten inom tillämpad AI

Små och medelstora företag har lärt sig mer om artificiell intelligens och hur det kan göra nytta för deras affärer. Luleå tekniska universitet har i sin tur hittat nya samarbetspartners för företagsnära forskning. Efter tre år avslutas nu ett projekt vars resultat pekar på att universitetet vunnit AI-mark.

Bild av Peter Parnes med cyborg, generererad av AI.  Foto: Peter Parnes via Stable Diffusion.
Nyttja ChatGPT för lärande och forskning

Hur kan vi nyttja nya AI-verktyg som ChatGPT för lärande och forskning? Professor Peter Parnes demonstrerar och besvarar era frågor gällande hur ChatGPT kan nyttjas.

Robotikgänget
Drönartävling kan ge tio doktorander

Robotikgänget på Luleå tekniska universitet har nått finalen i den världsomspännande tävlingen Mohamed Bin Zayed International Robotics Challence (MBZIRC). De arbetar tillsammans med Danmarks tekniske universitet i tävlingen och tävlar om två miljoner amerikanska dollar.

Astronaut toppbild
Rymdteknik gör nytta på jorden

Rymdtekniken kan ge oss en lägesbild av klimatförändringar och planetens hälsa. I norra Sverige finns en infrastruktur med forskning, utbildning och industri som i nära samverkan bidrar till den gröna omställningen.

reglerteknik
Eclipse Arrowhead för billigare och grönare digitalisering

Lägre ingenjörskostnader, betydande tidsbesparingar och mindre användning av miljöns resurser. Efter tre års forskning och ett omfattande samarbete med industrin, har projektet Arrowhead Tools uppnått framstående resultat.

Niklas Lehto
Ny prefekt vill bidra med sina breda erfarenheter av ledarskap

I början av 2022 tillträder Niklas Lehto som ny prefekt vid institutionen för system- och rymdteknik. Han är biträdande professor i tillämpad fysik och docent i medicinsk teknik. Han har ett genuint intresse för ledarskap och pedagogisk utveckling.

Institutionen för system- och rymdteknik

Luleå tekniska universitet
Postadress: 971 87 Luleå
Besöksadress: Universitetsområdet, Porsön
Telefon: 0920-49 10 00

I Skellefteå
Luleå tekniska universitet
Postadress: 931 87 Skellefteå
Besöksadress: Forskargatan 1
Telefon: 0910-58 53 00

I Kiruna
Luleå tekniska universitet
Postadress: Box 848, 981 28 Kiruna
Besöksadress: Rymdcampus, Bengt Hultqvists väg 1
Telefon: 0920-49 10 00