Hoppa till innehållet

EISLAB

EISLAB (Embedded Intelligent Systems) specialiserar sig på forskning och innovation inom de två forskningsämnena cyberfysiska system, elektroniksystem och maskininlärning. EISLAB utgör också hörnsten för universitetets forsknings- och innovationsområde Intelligenta industriella processer.

Vi ingår i omfattande industriella samarbeten regionalt, nationellt och internationellt och våra forskare bidrar med spetskompetens till centrumbildningar som ProcessIT och SKF University Technology Center.

Genom vår meverkan i ProcessIT Europa har EISLAB också blivit en stor partner till Artemis, det europeiska förbundet för inbäddade system.

EISLAB-gruppen ger kurser inom flera olika ämesområden, till exempel datavetenskap, och deltar i flertalet utbildningsprogram, till exempel civilingenjörsprogrammen i rymdteknik, teknisk fysik och elektroteknik och datateknik  och högskoleingenjörsprogrammen i datateknik och bilsystemteknik.

Marcus Liwicki, Luleå tekniska universitet
"Robotar kan vara goda följeslagare"

Forskningsämnet maskininlärning är nu etablerat vid Luleå tekniska universitet. – Jag är full av energi inför att styra området maskininlärning i en lyckad riktning, säger Marcus Liwicki, professor och ämnesföreträdare.

Maskininlärning, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
EISLAB maskininlärning har officiellt startat i Luleå

2018-07-01: Forskningsämnet maskininlärning är nu officiellt på plats vid Luleå tekniska universitet.

SKF och Luleå tekniska universitet förnyar samarbetet

Det globala teknikföretaget SKF och Luleå tekniska universitet förlänger samarbetet inom området avancerad tillståndsövervakning. Det nya avtalet sträcker sig till år 2020.

Maskininlärning, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Universitetet i topp om Intent Classification

En framgångsrik workshop och hackathon om naturlig språkbehandling placerar Luleå tekniska universitet i topp när det gäller avsiktsklassificering

WROOMM, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Lyckat projekt med fjärrstyrt lastfordon i gruva

Fjärrstyrda tunga lastfordon ska göra gruvbrytning såväl säkrare som mer effektiv. Projektet WROOMM har nått sitt slut och forskarna vid Luleå tekniska universitet har tagit ett steg närmare visionen om den autonoma gruvan.

KnowIT FAST – Kunskapsintegrering för klassificering av maskinskador​

Skador på pappersmaskiner ska förutses och förhindras med hjälp av artificiell intelligens. Det är målet med projektet KnowIT FAST som koordineras av Luleå tekniska universitet.