Hoppa till innehållet
Emanuel Palm
Emanuel Palm,doktorand i cyberfysiska system. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ny arkitektur för digital förhandling kan ta smarta kontrakt till nästa nivå

Publicerad: 10 september 2020

Emanuel Palm, doktorand i cyberfysikaliska system, har publicerat en artikel om hur nya typer av blockkedje-tekniker, teknikerna bakom kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum, skulle kunna nå en tidigare oöverträffad nivå av automatisering mellan parter i logistik- och produktionskedjor.

Med utgångspunkt i att försöka undersöka om blockkedjeteknik kan användas för att koppla ihop maskiner, fabriker och företag för att förbättra möjligheterna till integration och samarbete, fann Emanuel Palm och hans medförfattare att existerande blockkedjeteknik innebär flera viktiga problem.

Bland annat introducerar den existerande blockkedjetekniken en ny form av förtroendemodell, utan myndigheter eller andra vanliga typer av mellanhänder. Detta leder till djupgående konsekvenser kring hur avtalsbrott och liknande frågor kan hanteras, just eftersom dessa inte kan tas till traditionella juridiska instanser, såsom tingsrätter eller skiljemän.

De distribuerade konsensusmodeller, vilka används av många blockkedjelösningar idag, kräver en öppenhet som kan ge konkurrenter tillgång till känslig information om varandra. De ”smarta kontrakt” dessa lösningar tillhandahåller tillåter en viss grad av automatisering, men är samtidigt en legal gråzon av maskinära rutiner utan tydlig koppling till den prosa som används i traditionella kontrakt.

För att komma runt dessa problem föreslår Palm och hans medförfattare en arkitektur för så kallade utbytesnätverk som involverar digital förhandling och ägande, vilket ger större kompatibilitet med befintliga avtalsmetoder.

Framtida arbeta kan komma att involvera en ny arkitektur för kontraktsnätverk, vilken är tänkt att ersätta arkitekturen för utbytesnätverk i de fall där saker byts som är svåra att representera som äganderätter, till exempel komplicerade tjänster.

Kontakt

Emanuel Palm

Emanuel Palm, Doktorand

Telefon: 0920-492819
Organisation: Cyberfysiska system, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar