Hoppa till innehållet
George Nikolakopoulos, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskare får påverka robotiken i Europa

Publicerad: 2 september 2021

George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet, har utsetts till styrelseledamot i euRobotics. – En plats i styrelsen är ett kvalitetsbevis för hela vår forskargrupp, säger George Nikolakopoulos.

Syftet med euRobotics är att stärka Europas konkurrenskraft och säkerställa ett industriellt ledarskap för tillverkare, leverantörer och slutanvändare av system och tjänster baserade på robotik. En av organisationens mest inflytelserika uppdrag är att vartannat år publicera en färdplan för robotiken i Europa, en omfattande översikt över hur framtidens robotrelaterade aktiviteter ska se ut.

George Nikolakopoulos tar plats i forskningsdelen av styrelsen. Styrelsens uppdrag är att styra och samordna euRobotics verksamhet och att representera de behov och mål som ryms inom det europeiska robotikområdet.

– Det här är en utmärkt möjlighet för både forskargruppen inom robotik och AI och för Luleå tekniska universitet. Dels får vi möjlighet att aktivt påverka framtidens utveckling inom robotik utifrån ett europeiskt sammanhang, dels får vi bidra med att stärka investeringarna inom robotik, medvetenheten hos allmänheten och den generella utvecklingen av det här aktiva ämnesområdet, säger George Nikolakopoulos.

Ökade möjligheter

George Nikolakopoulos understryker också de möjligheter styrelseuppdraget kan medföra för de specifika ämnesområden som finns vid Luleå tekniska universitet.

– Det är en fantastisk chans för oss att visa upp vår forskning inom robotik. Vi kan berätta om vår universitetsprofil, vår koppling till rymd- och gruvrobotik och hur starka och framgångsrika vi är inom fältrobotik.

Kontakt

George Nikolakopoulos

George Nikolakopoulos, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491298
Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik