Hoppa till innehållet
Rymdteknik
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Avdelningen för rymdteknik

Avdelningen har två forskargrupper, rymdtekniska system i Kiruna och atmosfärsvetenskap i Kiruna respektive Luleå.

Avdelningen erbjuder Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik och flera internationella masterprogram. Hos oss får studenter omfattande teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom rymdteknik, rymdfysik och atmosfärsfysik.

Utbildningarna samarbetar med flera av Sveriges främsta rymdaktörer som Institutet för rymdfysik, EISCAT Scientific Association, och SSC vilket ger en inblick i svensk och internationell rymdforskning samt möjligheter att delta i satellit-, raket-, och höghöjdsballongprojekt.

Miljön på rymdcampus är utpräglat internationell med studenter och forskare från alla kontinenter.

Bild av ett jordklot, Luleå tekniska universitet
Fortsatt rymdinnovation

Projektet RIT2021 får en fortsättning. Syftet är fortsatt att stödja samverkande innovation genom tillämpad forskning, utökade labb- och testanläggningar och affärsutveckling för små och medelstora företag.

Jessica Meir, NASA-astronaut och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet
Tyngdlöshet, Spider-Man och nya perspektiv

Jessica Meir tillbringade 205 dagar i rymden på Internationella rymdstationen (ISS). Hon är NASA-astronaut, marinbiolog och fysiolog – samt hedersdoktor här på Luleå tekniska universitet.

KvarkenSat, Luleå tekniska universitet
Universitetet bygger svensk-finsk satellit

Ett samarbete mellan svenska och finska lärosäten och forskningsinstitut, ska resultera i att en nanosatellit, KvarkenSat, så småningom sänds upp i omloppsbana runt jorden. Satelliten byggs av forskare vid Luleå tekniska universitet och ska förse olika aktörer med rymddata.

Alexis Bohlin, Luleå tekniska universitet
Unik forskning ska ge grönare framdrivningssystem hos raketer

Antalet raketuppskjutningar förväntas öka i framtiden. Alexis Bohlin, forskare i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, hoppas kunna bidra till grönare raketmotorbränsle och komponenter som ger mindre klimatpåverkan. – Målet är att förbättra verkningsgraden och minska utsläpp hos den moderna raketteknologin, säger Alexis Bohlin.

Foto: NASA/JPL-Caltech
Fint damm på Mars yta

Det finns ett mycket tunt lager av fint, löst material ovanpå Mars yta. Med hjälp av data från Nasas Marslandare InSight har forskare upptäckt det extremt tunna jordlagret. – Jorden på Mars beter sig på ett märkligt sätt, det måste vi förstå innan vi koloniserar Mars, säger Axel Hagermann, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och medförfattare till en artikel som presenterar de nya rönen.