Hoppa till innehållet
Rymdteknik
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Avdelningen för rymdteknik

Avdelningen har två forskargrupper, rymdtekniska system i Kiruna och atmosfärsvetenskap i Kiruna respektive Luleå.

Avdelningen erbjuder Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik och flera internationella masterprogram. Hos oss får studenter omfattande teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom rymdteknik, rymdfysik och atmosfärsfysik.

Utbildningarna samarbetar med flera av Sveriges främsta rymdaktörer som Institutet för rymdfysik, EISCAT Scientific Association, och SSC vilket ger en inblick i svensk och internationell rymdforskning samt möjligheter att delta i satellit-, raket-, och höghöjdsballongprojekt.

Miljön på rymdcampus är utpräglat internationell med studenter och forskare från alla kontinenter.

Luftburet experiment i tyngdlöshet

Alex Moore, doktorand i atmosfärsvetenskap på Luleå tekniska universitet, har genomfört ett experiment uppe i himlen för att bekräfta användningen av en penetrometer, vanligtvis använd inom ostädling, som en metod för att analysera ytmaterial på asteroider.

Astronaut toppbild
Rymdteknik gör nytta på jorden

Rymdtekniken kan ge oss en lägesbild av klimatförändringar och planetens hälsa. I norra Sverige finns en infrastruktur med forskning, utbildning och industri som i nära samverkan bidrar till den gröna omställningen.

Ultrasnabb laser
Grönare framtid med laserstrålar

Alexis Bohlin, forskare i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, har tillsammans med kollegor utvecklat ett ultrasnabbt laserbaserat verktyg som kan ha tagit oss ett steg närmre grönare rymdresor. Forskningen skulle bland annat kunna leda till utvecklingen av mer miljövänliga raketmotorer.

Bild av ett jordklot, Luleå tekniska universitet
Fortsatt rymdinnovation

Projektet RIT2021 får en fortsättning. Syftet är fortsatt att stödja samverkande innovation genom tillämpad forskning, utökade labb- och testanläggningar och affärsutveckling för små och medelstora företag.

Jessica Meir, NASA-astronaut och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet
Tyngdlöshet, Spider-Man och nya perspektiv

Jessica Meir tillbringade 205 dagar i rymden på Internationella rymdstationen (ISS). Hon är NASA-astronaut, marinbiolog och fysiolog – samt hedersdoktor här på Luleå tekniska universitet.