Hoppa till innehållet
Bild av ett jordklot, Luleå tekniska universitet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fortsatt rymdinnovation

Publicerad: 3 juni 2022

Projektet RIT2021 får en fortsättning. Syftet är fortsatt att stödja samverkande innovation genom tillämpad forskning, utökade labb- och testanläggningar och affärsutveckling för små och medelstora företag.

RIT2021 är ett regionalt utvecklingsprojekt vars mål är att locka talanger, investeringar och nya affärssatsningar till EU:s nordligaste rymdnav. EU går nu in med ytterligare 1.4 miljoner euro och möjlligör ytterligare satsningar i regionen. 

– För Luleå tekniska universitet betyder satsningen att vi kan fortsätta med samverkan och samarbeten för att utveckla regionen till en ännu starkare rymdaktör, säger Jonas Ekman, prefekt vid Institutionen för system- och rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

Partnerskapet bakom RIT2021 har hittills fått såväl nationell som internationell uppmärksamhet för projektresultaten. Projektgruppen kan nu förlänga programmet med 18 månader och därmed fortsätta arbetet med att stärka innovation och forskning inom de fyra befintliga arbetspaketen.

– Norra Sverige är ett av Europas viktigaste rymdnav och sektorn spås fyrdubblas globalt före 2040. Medlen gör att vi kan bygga vidare på det arbete som redan gjorts i projektet och vidareutveckla Sveriges konkurrenskraft som rymdnation, säger Johanna Bergström -Roos, projektledare RIT2021.

Kontakt

Jonas Ekman

Jonas Ekman, Professor tillika ämnesföreträdare, Professor

Telefon: 0920-492828
Organisation: Elektroniksystem, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik