Hoppa till innehållet
ToliouTsirvoulis
Universitetets forskare Athanasia Toliou och Georgios Tsirvoulis får asteroider uppkallade efter sig. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskare får asteroider uppkallade efter sig

Publicerad: 24 juni 2021

Toliou och Tsirvoulis är de nya namnen på två asteroider. De döps efter Luleå tekniska universitets forskare Athanasia Toliou och Georgios Tsirvoulis för att uppmärksamma deras bidrag för att öka kunskapen om småplaneter.

– Vi tycker båda att det är en stor ära att vårt arbete uppmärksammas på detta sätt. Det motiverar oss att fortsätta jobba hårt, säger Athanasia ”Sissy” Toliou, som liksom Georgios Tsirvoulis är forskare i rymdtekniska system på Luleå tekniska universitet i Kiruna.

Upptäckaren av en asteriod kan föreslå ett namn när omloppsbanan är känd. Det är sedan en arbetsgrupp inom International Astronomical Union – som samlar forskare, lärare och andra personer verksamma inom astronomi världen över – som godkänner namn på asteroiden (också kallad småplanet).

Uppskattning för viktigt arbete

Det finns bland annat asteroider som heter Kiruna och Luleå, men det förekommer alltså även att forskare får asteroider uppkallade efter sig.
– Namngivningen sker ofta efter att en person doktorerat och sedan fortsätter som postdoc. Det är inte ”bara” att man får en asteroid uppkallad efter sig, utan det är ett sätt för personer verksamma inom området att visa kollegor uppskattning för arbetet de åstadkommit, förklarar Mikael Granvik, biträdande professor i rymdtekniska system.

Även han har en asteroid som bär hans namn.
– Det skedde innan jag började på Luleå tekniska universitet. Jag tror att Sissy och George är de första som får asteroider uppkallade efter sig medan de är verksamma på LTU.

Asteroiderna  Tsirvoulis och Toliou finns båda i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Tsirvoulis har en diameter på 6,4 kilometer och Toliou på 4,3 kilometer.

Taggar