
Grönare framtid med laserstrålar
Alexis Bohlin, forskare i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, har tillsammans med kollegor utvecklat ett ultrasnabbt laserbaserat verktyg som kan ha tagit oss ett steg närmre grönare rymdresor. Forskningen skulle bland annat kunna leda till utvecklingen av mer miljövänliga raketmotorer.
Det nya laserverktyget kan samla in exakt information om temperatur och koncentrationer av syre, bränsle och vattenångor i vätgaseldade flammor. Tänk dig en väldigt avancerad rymdtermometer som samlar in exakta data om vädret, ifall vädret då var en vätgaseldad flamma på temperaturer upp mot 2100 grader Celsius.
All denna korrekta och noggranna information som laserverktyget kan samla in kommer sedan kunna användas för att driva forskningen om grönt bränsle framåt vilket i sin tur kan bidra med utvecklingen av ännu mer miljövänliga raketmotorer. Vätgasrikt bränsle gjort på förnybara källor kan spela en stor roll i framtiden genom att förminska utsläppen och lindra klimatförändringarna.
Ett hinder och en lösning
Det är en utmaning, men det finns också ett stort intresse för att utveckla tillförlitliga och billiga raketmotorer då fler raketuppskjutningar förväntas i framtiden. På grund av flera uppskjutningar söker rymdfordonsindustrin efter nya hållbara lösningar för att minska effekten de har på miljön och klimatet. En av lösningarna kan vara utvecklingen av vätgasbränslen.
— Användningen av vätgasbränslen är en hållbar strategi för att stoppa klimatförändringarna. Det är mest känt som ett grönt raketbränsle för återanvändbara rymdfarkoster. För att öka användningen av väterika bränslen ytterligare, och potentiellt göra dem ännu grönare, måste vi forska mer. Vårt nyutvecklade laserbaserade instrument kan göra precis det, sammanfattar Alexis Bohlin.
Publikation: F. Mazza, A. Stutvoet, L. Castellanos, D. Kliukin, A. Bohlin, “Coherent Raman spectroscopy on hydrogen with in-situ generation, in-situ use, and in-situ referencing of the ultrabroadband excitation,” Opt. Express, 30, 20, 35232-35245 (2022).