Hoppa till innehållet
Moses Browne Mwakyanjala, Luleå tekniska universitet
Johanna Bergström-Roos, projektledare för RIT 2021, Jaap van de Beek, professor i signalbehandling, Moses Browne Mwakyanjala och Victoria Barabash, chef för Avdelningen för rymdteknik. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

SDR-teknik för satellitkommunikation

Publicerad: 17 februari 2021

I Moses Browne Mwakyanjalas avhandling undersöks bland annat design och potentiella fördelar med att ersätta traditionell hårdvara för satellitkommunikation med programvarubaserade system.

Software-Defined Radio (SDR) är en teknik där komponenter som traditionellt har implementerats i hårdvara istället placeras i en dators programvara. SDR har använts i mobiltelefonibranschen och med den ökande kapaciteten inom persondatorer och ny hårdvara för SDR har tekniken nu ett bredare tillämpningsområde.

Moses Browne Mwakyanjalas forskning syftar till att utveckla en prototyp för ett system för markstationer som gör det möjligt att basera satellitkommunikation på flexibel SDR-teknik, och att undersöka nya möjligheter inom kommunikation med satelliter som möjliggörs av denna teknik.

SDR-tekniken har potential att förbättra skalbarhet, tillförlitlighet och underhåll – till exempel genom att möjliggöra uppgraderingar och reparationer av radioprotokoll under en satellits livstid. Omkonfigurerbarhet möjliggör viktminskningar för satelliter och potential för kostnadsbesparingar.

Det RIT2021-finansierade projektet är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Swedish Space Corporation.