Hoppa till innehållet
Robotikgänget
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Drönartävling kan ge tio doktorander

Publicerad: 12 januari 2023

Robotikgänget på Luleå tekniska universitet har nått finalen i den världsomspännande tävlingen Mohamed Bin Zayed International Robotics Challence (MBZIRC). De arbetar tillsammans med Danmarks tekniske universitet i tävlingen och tävlar om två miljoner amerikanska dollar.

MBZIRC är en prestigefylld tävling som sätter ledande robotikforskare mot varandra för att utveckla lösningar till flera olika uppgifter, den ena mer komplex än den andra. I början av tävlingen var det 52 lag, nu är det bara fem kvar och Luleå tekniska universitet, tillsammans med Danmarks tekniske universitet är ett av dem.

Årets tema är drönare som ska utforska och söka stora havsområden och upptäcka fartyg. Detta ska göras utan GPS-system med syfte att lösa ett större problem nämligen tjuvfiske och människohandel. I finalen ska lagen få sin drönare att hitta och identifiera rätt sorts fartyg och plocka upp en låda från fartyget och lasta av den på en obemannad ytfarkost (USV). Detta ska göras helt autonomt av drönaren, hela denna komplicerade process ska lyckas utföras med endast ett knapptryck.

– Det här forskningsområdet är otroligt komplicerat eftersom vi inte använder oss av ett GPS-system, det är väldigt likt det arbetet vi gör i gruvorna. Drönarna ska kommunicera med varandra i stället för att använda en GPS, förklarar George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI.


En meningsfull tävling

Det exakta datumet för finalen är inte satt än, men finalen kommer att hållas 2024 i Abu Dhabi, troligtvis i februari. Det betyder att laget har lite över ett år på sig att slutföra projekt. Fastän målet är att motverka människohandel och tjuvfiske så kan forskningen användas i många andra områden.

– Resultatet kan användas för att föra forskningen framåt i områden som logistik, säkerhet, överallt där man har begränsad kommunikation, som i gruvor. Det kan användas inom allt från räddningsuppdrag till utomjordiska utforskningsuppdrag, säger Matteo Fumagalli, docent i el- och fotonikteknik på Danmarks tekniske universitet.

Förutom berömmen och utmärkelsen är det en viktig tävling av andra skäl. Två miljoner amerikanska dollar kan användas för att anställa tio doktorander som kan utforska helt nya forskningsområden och utföra banbrytande forskning.

– Det är väldigt roligt att vi har kommit så långt och naturligtvis hade det varit fantastiskt om vi vann. Men samarbetet vi har med Danmarks tekniske universitet är viktigare. Vi kombinerar två olika forskningsområden med detta samarbete, det är en investering för framtiden och för framtida utbytesstudenter. Det resultatet är viktigare, vare sig vi vinner eller inte, säger George Nikolakopoulos.

Kontakt

George Nikolakopoulos

George Nikolakopoulos, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491298
Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik