Hoppa till innehållet
Ibrahim Baylan
Ibrahim Baylan, näringsminister, professor Jerker Delsing, Luleå tekniska universitet och Klas Wåhlberg, VD för Teknikföretagen. Foto: Sofia Stridsman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Minister kickade igång Arrowhead Tools

Publicerad: 20 maj 2019

Näringsminister Ibrahim Baylan invigningstalade när miljardprojektet Arrowhead Tools, som koordineras av Luleå tekniska unviersitet, hade sin kick-off i Göteborg.

I sitt tal betonade Ibrahim Baylan projektets betydelse:

– Konkurrensskraft är en nyckel till vår ekonomiska framgång. Vi måste omfamna ny teknik och en vilja att förändras. Vi måste komma ihåg att framtiden ligger framför oss, inte bakom oss, sa Ibrahim Baylan.

Klas Wåhlberg, VD för Teknikföretagen, påpekade även han vikten av ett projekt som Arrowhead Tools:

– Initiativ som Arrowhead Tools blir allt viktigare i och med den ökade globala konkurrensen.

Arrowhead Tools är Europas största projekt för lösningar inom automation och digitalisering för industrin. Projektet har en budget på 91 miljoner euro och finansieras av sina partners och ECSEL-JU. Bert De Colvenaer, VD för ECSEL-JU, betonade projektets roll som världsaktör:

– Det här konsortiet för teknik framåt. Samarbetet är ett viktigt inslag i att vara konkurrenskraftig mot resten av världen, sade han och fick stöd av Jean-Luc Di Paola-Galloni, VD för Artemis Industry Association:

– Vi måste skapa närmare kopplingar mellan forskning och industritillämpningar för att stödja den europeiska industrin, den ska vara fortsatt konkurrenskraftig och öka sin effektivitet.

Tre dagar av intensivt arbete har nu banat väg för projektets kommande år.

– Vi påbörjar nu resan för att göra skillnad i digitaliserings- och automationsvärlden, säger Jerker Delsing, Luleå tekniska universitet och koordinator för Arrowhead Tools.

Kontakt

Jerker Delsing

Jerker Delsing, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491898
Organisation: Cyberfysiska system, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar