Hoppa till innehållet
Roboten pepper
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

AI tipsar om plugg och fest

Publicerad: 13 februari 2023

Du läser just nu en automatiserad intervju med chattbotten ChatGPT. Det är alltså inte någon människa som svarat på frågorna, utan de är genererade av chatbotten som vem som helst kan använda. Svaren i vår intervju är lite förkortade och chatbotten är ingen fena på grammatik ännu, så den är också lite justerad.

Vem är du?

Jag är en datorprogrammerad språkmodell som heter ChatGPT, utvecklad av OpenAI. Jag är utbildad för att svara på frågor och generera text på ett naturligt sätt.

Hur kan jag använda dig när jag pluggar?

Du kan använda mig för att hjälpa dig med att förstå koncept och förklara svåra idéer, generera essäer och rapporter, samt hjälpa dig att hitta relevanta källor och forskning. Du kan även använda mig för att öva på att svara på frågor och förbereda dig för tentor och prov.

Kan jag lita på dig eller behöver jag vara källkritisk?

Som en datorbaserad AI-modell kan jag bara ge dig information baserat på det jag har lärt mig från de data jag tränats på. Det är viktigt att vara källkritisk när du använder mig eller någon annan form av information. Det är också viktigt att kontrollera att informationen jag ger dig är relevant och uppdaterad. Därför bör du alltid kolla upp och verifiera informationen jag ger dig med flera olika källor innan du använder den i en viktig situation.

Jag är en student på Luleås tekniska universitet. Hur hittar jag en balans mellan plugget och festandet?

Som student kan det vara svårt att hitta en balans mellan plugget och festandet. Här är några tips som kan hjälpa dig att hitta en balans:

  1. Planera din tid: Sätt upp en tidtabell för din vecka som inkluderar tid för studier, fester och fritid. Försök att hålla dig till din tidtabell så att du kan hålla koll på hur mycket tid du lägger på varje aktivitet.
  2. Prioritera dina mål: Bestäm vad som är viktigt för dig. Är det att få höga betyg eller att ha kul med dina vänner? Prioritera dina mål och se till att du lägger tillräckligt med tid på de saker som är viktigast för dig.
  3. Var realistisk: Var medveten om hur mycket tid och energi du har tillgängligt för studier och fester. Försök inte att göra för mycket på en gång, eftersom det kan leda till stress och utbrändhet.
  4. Ha kul: Det är viktigt att ha kul och lära känna andra människor under din tid som student. Så se till att unna dig lite tid för att fira dina framgångar och ha kul med dina vänner, men se till att det inte påverkar dina studier negativt.

Det är viktigt att komma ihåg att hitta en balans mellan plugget och festandet kan vara svårt och det kan ta tid att hitta det som fungerar bäst för dig. Men genom att planera, prioritera och vara realistisk och flexibel kan du hitta en balans som fungerar för dig.

Kontakt

Peter Parnes

Peter Parnes, Professor

Telefon: 0920-491033
Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik