SICS
Sveriges minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson och Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå(s) invigde SICS ICE i Luleå, beläget intill Luleå tekniska universitet och betonade det nya datacentrets betydelse för svensk forskning. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Datacenter intill universitetet redo för forskning

Publicerad: 8 april 2016

Nu är den invigd – den första delen av världens första öppna datacenter för experimentell forskning och innovation, SICS ICE. Bakom initiativet står SICS North Swedish ICT och Luleå tekniska universitet.

– Ett nära samarbete mellan universitetet och SICS bör kunna leda till framgång både i forskningsfinansiering och vad gäller forskning, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Det nya centret ska fungera som ett stöd för forskning kring molnlagring och big data. Centret ska kunna hantera framtidens dataexplosion – det handlar om att kunna analysera information ur extremt stora mängder data. Eftersom digitalisering medför stor energianvändning kommer även forsknings inom energi- och byggnadsteknik att finnas på dagordningen.

Kraftfull forskningsmiljö

När anläggningen står helt färdig 2018 ska den motsvara ett datacenter på minst två megawatt och innehålla minst 5 000 servrar.

– Den första modul som vi nu inviger består av 152 servrar på totalt 84 kilowatt. Det motsvarar ungefär tusen gånger kraften i en vanlig PC, förklarar Jonas Gustafsson, driftchef på SICS North Swedish ICT.

– Intresset är redan stort, från både olika universitet och industrin. Med den här pilotanläggningen kan vi visa att konceptet fungerar. Det pågår redan forskning i anläggningen och mer är på gång.

Nya möjligheter för universitetet

Luleå tekniska universitet har medverkat under datacentrets hela uppbyggnadsprocess. Universitetet har bland annat garanterat en viss beläggning och flera forskningsämnen hoppas inom en snar framtid kunna använda den nya forskningsmiljön.

– Etableringen befäster Luleåregionen som Sveriges tyngdpunkt för datacenterverksamhet, säger Johan Sterte.

– För Luleå tekniska universitets del har centret stor betydelse inom flera forskningsområden. Givetvis inom datatområdet, men även inom till exempel byggteknik, energiteknik och strömningslära.

Fredrik Sandin, biträdande professor i industriell elektronik, ser många intressanta möjligheter med datacentret. Inte minst inom forskningsfälten maskininlärningsmetoder och sensorteknik.

– Förhoppningen är att anläggningen blir en resurs i forskningsprojekt där vi studerar egenutvecklade metoder för avancerad dataanalys i trådlösa sensornätverk samt datacenter, säger Fredrik Sandin.