Hoppa till innehållet

Studenternas startup digitaliserar småhusbyggandet

Publicerad: 15 mars 2023

De hittade varandra via datateknikprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Nu har de två studiekamraterna startat ett företag med en egen idé.
– Jag såg hur byråkratiska processer gjorde det svårt för privatpersoner att bygga hus. Vi har skapat en digital plattform som ger den information och de kontakter som krävs, säger Jonas Bergbom, vd och medgrundare av Devolv.

Idén är att det ska vara enkelt att hitta tomter, ta del av relevant information och få kontakt med företag som säljer nyckelfärdiga hus.

– Vår sökmotor kombinerar stora mängder data för att hitta lämpliga tomter att bygga på. Här finns även bokningsbara kommunala tomter och tomter som är till salu via mäklare. Den som är intresserad av att sälja eller stycka av sin tomt kan lista den direkt på plattformen, säger Jonas Bergbom.

Guider om byggprocessen

Han och Axel Kangas har även skapat ett kartverktyg som gör det möjligt att placera in småhus och attefallshus på den aktuella tomten, för att prova sig till var de passar bäst. Med kartverktyget går det även att få information om markförhållanden från Sveriges geologiska undersökning, SGU. Här finns dessutom guider om byggprocessen och möjlighet att chatta direkt med försäljare av nyckelfärdiga hus. I dag har de avtal med Älvsbyhus.

Att använda plattformen är kostnadsfritt, affärsidén är att ta in pengar via samarbetspartners, som till exempel Älvsbyhus.

Lanserar i hela landet

De har arbetat hårt och många timmar per dygn i ett drygt år med sin startup. Hittills har de lanserat plattformen i Skellefteå, men i början av sommaren ska plattformen lanseras i hela landet.

Vi träffas i ett av husen som tillhör företagsbyn Luleå science park, som ligger intill universitet. Jonas Bergbom berättar att det hela började när han och Axel Kangas träffades på datateknikutbildningen vid Luleå tekniska universitet.
– Vi startade i ett grupprum på universitetet och nu arbetar vi fullt ut med något som vi verkligen brinner för. Det visar vad som kan hända när studenter träffas på utbildningar.

Nu har Jonas Bergbom och Axel Kangas gjort avbrott i sin utbildning.
Om Jonas Bergbom skulle ge råd till studenter som vill starta egna företag, så rekommenderar han:
– Vi har gjort många fel, man lär sig genom att göra fel. Gör något du brinner för, något du tror på. Hitta människor du gillar att vara med. Jag tror på hemmet, familjen och de känslor som finns i hemmet. Jag är övertygad om att det  fysiska hemmet kan bidra till det. Därför vill jag demokratisera byggandet av hem på det här sättet, säger han.

När de två studenterna börjat arbeta med idén till sitt företag tog de kontakt med innovationsrådgivarna från innovationskontoret vid Luleå tekniska universitet, sde fick stöd för att utveckla affärsidén och innovationen. I länken längre ner på sidan finns mer information om det stöd som erbjuds alla studenter.