Hoppa till innehållet
Drönare
Ett exempel på tillämpad, autonom robotik som redan görs vid Luleå tekniska universitet: drönare som självständigt flyger och kartlägger omgivningen i gruvorter. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nytt forskningsämne inrättat: robotik och AI

Publicerad: 7 november 2019

Luleå tekniska universitet inrättar ett nytt forskningsämne: robotik och artificiell intelligens. Ämnets akademiska hemvist blir Institutionen för system- och rymdteknik.

Ämnet robotik och artificiell intelligens syftar till att utveckla nya robotsystem med fokus på  avancerad autonomi för att förbättra robotars förmåga att interagera med omgivning och människor under utförandet av specifika uppgifter.

Enligt Jonas Ekman, prefekt vid Institutionen för system- och rymdteknik, är etablerandet av det nya ämnet av stor betydelse.  

– Vi har framgångsrikt bedrivit forskning inom det här området i flera år. Nu kraftsamlar vi och understryker därmed ämnets betydelse, säger Jonas Ekman.

– Det här är ett ämnesområde som växer, såväl nationellt som internationellt. Robotik och artificiell intelligens har till exempel identifierats av Europeiska kommissionen som ett av de viktigaste ämnesområdena i den kommande forskningssatsningen Horizon Europé 2021–2017.

Precis som universitetets tidigare forskning inom robotik och AI kommer det nya ämnets forskningsprofil vara tillämpningsinriktad. Autonoma fordon, industriell robotik och automation och inspektionsrobotik är några exempel på aktuella applikationsområden som kommer vara relevanta för forskningsämnet.

I väntan på att ämnesföreträdare tillsätts kommer George Nikolakopoulos, professor i reglerteknik, att vara tillförordnad ämnesföreträdare.

Taggar