Hoppa till innehållet
ritspace
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nytt program mot flyg- och rymdindustri

Publicerad: 6 maj 2020

Affärsutvecklingsprogrammet Business Development for Aerospace (BDA) riktar sig till små och medelstora företag. Syftet är att under sex månader öka kännedom om de affärsmöjligheter och behov som finns inom den snabbt växande flyg- och rymdindustrin, samt att förmedla kontakter mellan lokala företag och potentiella kunder.

Rymdindustrin står i stark tillväxt och har ett alltjämt växande behov av underleverantörer inom tillverkning, entreprenad, transport, it, projektledning, bemanning med mera. Med BDA hoppas man underlätta för lokala företag att göra nya affärer.

– Här finns en möjlighet att skapa ”win-win” – fler lokala företag kan ta vara på affärsmöjligheterna på en för många okänd marknad. Samtidigt gynnas det etablerade systemet av forskning och industri av lokala underleverantörer och samarbeten, säger Emil Svanberg, innovationsledare LTU Business.

Programmet löper parallellt med andra aktiviteter som gör det möjligt för företagen att direkt börja söka upp nya affärer, exempelvis match-making och studiebesök.

Vill bli nationellt föregångsexempel

BDA är ett initiativ inom det regionala utvecklingsprojektet Rymd för Innovation och Tillväxt (RIT2021). Programmet har utvecklats i samarbete mellan forskare på Luleå tekniska universitet, affärsutvecklingsexperter på LTU Business som en del av arbetet att utveckla norra Sveriges nod inom det nationella nätverket Aerospace Cluster Sweden. Programmet är unikt av sitt slag och man hoppas kunna göra programmet tillgängligt för fler regioner.

– Norrbotten är redan en ledande rymdregion och vår förhoppning är att vi också kan bli föregångsexempel på att knyta samman rymdindustrin med lokalt näringsliv, säger Olle Persson, verksamhetsledare vid Luleå tekniska universitet och delaktig i att ta fram och genomföra programmet.

Nya jobb och skatteintäkter

För initiativtagarna handlar det i slutändan om att skapa ett konkurrenskraftigare Norrbotten.

– Vi vill skapa ett ekosystem av etablerad industri, forskning, lokala underleverantörer och forskning. Det gynnar inte minst en hållbar tillväxt för regionen eftersom små- och medelstora företag skapar viktiga arbetstillfällen och skatteintäkter, säger Johanna Bergström-Roos, projektledare för RIT2021.

Taggar