Hoppa till innehållet

Studentförening med egen serverhall

Publicerad: 7 januari 2020

En egen serverhall, ett hacker space och snart även möjlighet till maskininlärning. Datorföreningen LUDD vid Luleå tekniska universitet fortsätter att utveckla sin verksamhet. – Alla som är intresserade av datorer är jättevälkomna, säger Johan Jatko, systemadministratör på LUDD.

Det sjuder av aktivitet i LUDD:s lokaler i A-husets källare. Här sitter studenter och pluggar, labbar eller bara umgås.

– Det är inspirerande att vara här nere, att få lära sig nya saker och få möjlighet att labba med helt ny hårdvara, säger Johan Jatko.

– Självklart finns det också en social aspekt. Här finns folk av alla sorter, det som förenar oss är intresset för datorer. Här kan du kolla film, sitta och plugga eller spela spel, det finns studenter här såväl dagtid som kvällstid.

Används i utbildningarna

I anslutning till föreningslokalen har LUDD sin alldeles egna serverhall. Där kan medlemmarna antingen lägga in sin egen server, eller erbjudas plats på en virtuell server. I serverhallen huserar närmare 250 servrar, varav 120 donerades av Facebook i slutet av 2017.

– För oss gör servrarna verkligen nytta. Förutom att berika vår fritid används de också på en del kurser på våra utbildningsprogram, förklarar Johan Jatko och får medhåll av Olov Schelén, biträdande professor i distribuerade datorsystem, som undervisar på flera kurser där de använder LUDD:s servrar.

– Studenterna har fått utveckla mjukvarubaserade lösningar i ett systemperspektiv, och haft möjlighet att installera och sätta upp sin lösning i virtuella maskiner. Jag är mycket nöjd med resultaten, det är lärorikt för en student att kunna jobba med ett helhetsansvar, samtidigt som du har möjlighet att kommunicera med de studenter som ansvarar för driften av virtualiseringslösningen. Det skapar en utbildningssituation som vi inte kan uppnå om vi använder paketerade kommersiella alternativ, säger Olov Schelén.

Med hjälp av grafikkort för djupinlärning ska studenterna inom kort dessutom kunna arbeta med maskininlärning.

– Eftersom studenterna är framtidens forskare tycker jag att de är universitetets viktigaste personer, säger Marcus Liwicki, professor i maskininlärning, vars forskargrupp donerat kretskorten.

– Studenter tänker ofta utanför boxen, är kreativa och känner passion för det de gör. Om de ska kunna förverkliga sina idéer är det därför viktigt att de har tillgång till bästa möjliga hårdvarumiljö.

Samverkan med universitetet

Även Johan Jatko poängterar betydelsen av samarbetet mellan LUDD och universitetet.

– Vi är en fristående förening, men det är också viktigt för oss att vara en del av universitetet. Att vi har vår lokal på universitetsområdet bidrar till att vi kan få stöd av akademin och det uppskattar vi verkligen.

Ytterligare ett exempel på ett samarbete mellan LUDD och akademin är föreningens inblandning i projektet Wireless Innovation Arena, den 5G-testbädd som Luleå tekniska universitet ska bygga.

– Vi ska samarbeta med Centrum för distansöverbryggande teknik i testmiljön 5G Innovation Hub North, ett 5G-edge datacenter för studentprojekt, säger Johan Jatko.