Hoppa till innehållet
Rundvandring på LTU Green Fuels med Kronprinsessan Victoria.
Rundvandring på LTU Green Fuels med Kronprinsessan Victoria. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kronprinsessan besökte LTU Green Fuels

Publicerad: 27 november 2013

Den 13 november besökte H.K.H. Kronprinsessan Victoria LTU Green Fuels i Piteå. Anledningen till besöket, på initiativ av Kronprinsessan själv, kommer av hennes stora intresse för miljö- och energifrågor. Det var faktiskt Kungen som tog det första spadtaget när anläggningen började byggas 2009, vilket kanske bidragit till Kronprinsessans intresse för produktion av DME.

Besök i kontrollrummet på LTU Green Fuels.
Besök i kontrollrummet på LTU Green Fuels.

Den kungliga familjen har under lång tid aktivt följt utvecklingen inom BioDME i Sverige.

– Att vi i Sverige kan göra bränslen av förnyelsebar skogsråvara är stort, konstaterade kungen i samband med första spadtaget.

I samband med rundresan Kungen genomförde tidigare i år, med anledning av 40 år som statschef, besökte Kungen LTU och då presenterades resultaten från utvecklingen inom BioDME. Nu var det Kronprinsessans tur, och hon var lika intresserad av förnybar energi som sin far.

Från vänster: Yngve Holm, Kronprinsessan Victoria och landshövding Sven-Eric Österberg.
Från vänster: Yngve Holm, Kronprinsessan Victoria och landshövding Sven-Eric Österberg.

Besöket inleddes med presentationer av lokala företags satsningar inom energi- och miljöteknik. Därefter presenterade LTU:s professor Rikard Gebart den forskning som bedrivs vid LTU Green Fuels. Med på besöket, förutom Kronprinsessan Victoria, var även Norrbottens landshövding Sven-Eric Österberg och Piteås kommunalråd Peter Roslund, som fick se LTU Green Fuels anläggning och en timmerbil som drivs på den DME som tillverkas vid anläggningen.

Prinsessan var imponerad av det hon fick se och höra, framför allt uppgiften om att det är möjligt att ersätta 50 procent av Sveriges drivmedelsproduktion med förnybar råvara från skogen.

Taggar