Hoppa till innehållet

Maskinelement, forskning inom tribologi

Världsledande forskning inom tribologi – smörjning, friktion och nötning.

Vid forskningsämnet maskinelement, Luleå tekniska universitet, finns världsledande forskarkompetens inom området tribologi - det vill säga smörjning, nötning och friktion.

Forskning nära företagen

Slitage och friktion på produktionsutrustning, bilar och maskiner av olika slag orsakar varje år skador för tiotals miljarder kronor. I basindustrin utgör ungefär hälften av driftskostnaderna kostnader för underhåll relaterat till slitage och friktion.
Tribologiforskarna vid Luleå tekniska universitet arbetar nära företagen för att lösa problem relaterade till smörjning, nötning och friktion. Våra samarbetspartners är exempelvis Scania, BorgWarner, Volvo Construction Equipment, SKF, Gestamp HardTech, Shell, Bosch Rexroth med flera.

 

 

Kontakta oss

Avdelningschef

Jens Hardell

Hardell, Jens - Professor, Avdelningschef

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491774

Ämnesföreträdare

Roland Larsson

Larsson, Roland - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491325
Roland Larsson
Professor Roland Larsson invald i IVA

Kungl. Ingenjörsvetenskaps Akademien, (IVA), har valt in nya ledamöter. En av dem är Roland Larsson, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet. Han blir ledamot i IVA:s avdelning Maskinteknik.

Foto: Pixabay
Ny metod beräknar tryckfördelning mellan skida och snö

Forskare vid Luleå tekniska universitet har tagit fram en ny AI-baserad metod för att simulera kontakten mellan skidans spannkurva och virtuell snö. Med den nya metoden kan man beräkna den för skidåkningen så viktiga tryckfördelningen mellan skida och snö.

Foto: Teknikens Hus
Redo för final i Forskar Grand Prix

Nu är det dags för final i Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm. Den 1 december gör forskare upp om vem som kan presentera sin forskning så begripligt, fängslande och inspirerande som möjligt – på bara fyra minuter. En av finalisterna är Maksim Nikonovich, doktorand i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Elliptisk ekonomi – ännu mer hållbar än cirkulär

Att få till ett mer cirkulärt användande av material är en viktig pusselbit för att lyckas med den gröna omställningen. Nu går Roland Larsson, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet, ett steg längre. – Vi måste sträva efter en elliptisk ekonomi som är ännu mer hållbar än den cirkulära, eftersom produkterna användningsfas då blir längre, säger han.

Jens Hardell, ny professor i maskinelement Foto: Tomas Bergman
Jens Hardell, professor i maskinelement

Jens Hardell har alltid varit intresserad av teknik, något som ledde honom in på ingenjörsspåret. Idag forskar han inom maskinelement, något som ger honom svar på en del av de frågor han hade som barn.

Fyra doktorer från ME
Fyra doktorer från Maskinelement äntligen fick sina hattar!

Efter pandemin firades akademiska vårhögtid för alla som disputerades mellan 2019 och 2021. Fyra doktorer från maskinelement var där för att få sina hattar under ceremonin och för den efterföljande banketten.