Hoppa till innehållet
Intro2.jpg
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Avdelningen för materialvetenskap

Vid avdelningen bedrivs utbildning och forskning i fysik och olika discipliner inom materialutveckling.

Avdelningschef är Magnus Gustafsson

Utbildning

Vi erbjuder kurser i grundläggande och avancerad fysik som är riktade till studenter inom civil- och högskoleingenjörsutbildningar, samt lärarutbildningar. Vi ger även kurser inom materialvetenskap som framför allt är riktade till studenter på civilingenjörsprogrammet internationell materialteknik (EEIGM). Vi ger även en stor andel av kurserna som ingår i civilingenjörsprogrammet i klimatfysik, teknik och samhälle.


Forskning

Forskningen vid avdelningen drivs i nära samarbete med företag, statliga organisationer, beslutsfattare och andra intressenter, ofta i samarbete med kollegor från andra universitet och forskningsinstitut, inom och utanför Sverige. Vi deltar i universitetets satsningar Creaternity och CH2ESS. Centralt är utveckling av material (t.ex. metaller, keramer, kompositer, bionano- och multiskalmaterial), mestadels experimentell, men även med hjälp av datorbaserade beräkningar och simuleringar. En mindre andel forskning inom grundläggande fysik bedrivs också. 

Avdelningen består av fem forskningsämnen

Forskningsämnen Ämnesföreträdare
Materialteknik Marta-Lena Antti
Polymera kompositmaterial Roberts Joffe
Experimentell fysik Alberto Vomiero
Tillämpad fysik Andreas Larsson
Trä- och bionanokompositer Kristiina Oksman
skorsten
Lyckade Fälttest med Koldioxidfångare

Forskare vid Luleå tekniska universitet, har, i samarbete med University of Calgary i Kanada, utvecklat ett banbrytande material som på ett effektivt sätt fångar upp koldioxid från industrier. Forskningsresultatet har publicerats i den högt aktade forskningstidsskriften Science.

Students in snow
Ta chansen att bli teknisk- klimatexpert i höst!

I höst har du möjlighet att läsa en ny och spännande civilingenjörsutbildning med klimatinriktning.

EEIGM
EEIGM topprankas i fransk media

Civilingenjör internationell materialteknik (EEIGM) i topp vad gäller materialutbildningar i franska tidningen Le Figaro.

Linn, Pia och Eric berättar om programmet

Utbildningens unika kombination av kemi, fysik och teknik, samt mycket goda möjligheter till internationellt utbyte gör dig attraktiv på en bred och internationell arbetsmarknad.