Hoppa till innehållet
Alva Sjunnesson. Foto: Simon Eliasson
Alva Sjunnesson. Foto: Simon Eliasson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ingenjörsstudent bidrar med sin kunskap i IVA Studentråd

Publicerad: 8 juni 2022

Alva Sjunnesson har just avslutat sist fjärde år på Luleå tekniska universitet där hon studerar Hållbar energiteknik. Hon har nu blivit antagen till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) Studentråd, som håller sin första träff i Stockholm här i dagarna.

– Det känns väldigt roligt och spännande. Jag är väldigt glad att ha fått denna möjlighet och är väldigt förväntansfull på vad dessa två år kommer att erbjuda. Jag är väldigt tacksam att jag fått denna möjlighet. 

Hur såg antagningsprocessen ut?
Det började med att min programansvarig och lärare i ett antal kurser, Erik Elfgren skickade ett mejl till mig där han undrade om jag skulle vara intresserad av att sitta i studentrådet. Jag tyckte att uppdraget verkade vara väldigt spännande så jag svarade ja. Därefter nominerades jag av rektorn. Studentrådet hörde därefter av sig och ville att jag skulle skicka in betyg, cv och svar på några frågor. Efter några veckor hörde de av sig igen och erbjöd mig en intervju. En månad senare fick jag besked att de ville erbjuda mig en plats som ledamot i studentrådet, vilket jag självklart tackade ja till. 

Ni har första träffen i Stockholm nu i juni, vilka förväntningar har du på den?
Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att få träffa de andra medlemmarna och få börja arbeta. Såklart är man självklart lite spänd och nervös med, men allt ska bli så roligt. 

Vad kommer du få göra som medlem i studentrådet?
Jag kommer att få arbeta med samhällsfrågor och driva projekt inom ramen för IVAs verksamhetsområde tillsammans med de andra medlemmarna. 

Vad hoppas du kunna bidra med under din tid där?
Jag hoppas att jag ska kunna bidra med mina kunskaper inom energi och problemlösning, men även som kvinna på en mansdominerad utbildning samt i en mansdominerad bransch. 

Vad kommer vara mest intressant?
Att få möjlighet att använda mina kunskaper och tillämpa de praktiskt. Inte längre bara i kurser som ingår i utbildningen. Det ska även bli intressant att få arbeta tillsammans med andra studenter som inte går samma utbildning som jag gör. Jag tycker att det är värdefullt att få inputs och diskutera med andra som kanske inte har samma kunskap och syn på saker som en själv. 

Vad kommer att vara mest utmanande?
Lika spännande som det kommer vara att arbeta och driva projekt utanför skolan tror jag att det kommer att bli klurigt. Som student är man för det mesta van att arbeta med projekt där det finns rätt eller fel. Något som jag har upptäckt nu i de sista kurserna jag har läst i årskurs 4, är att det är väldigt svårt att göra antaganden. Därför tror jag att detta kommer bli utmanade men definitivt inte omöjligt. Det kommer framförallt vara värdefullt inför både exjobb och framtida arbete när jag inte längre är student.