Universitetet värd för SVC-dagarna

Luleå tekniska universitet stod som värd för SVC-dagarna i mitten av maj 2017. Svenskt Vattenkraftcentrum är ett centrum för utbildning och forskning inom vattenkraft och gruvdammar.

Konferensen inleddes med att prorektor Erik Höglund höll ett föredrag om Luleå tekniska universitet. Sara Sandberg, Energiforsk, samt områdesansvarig för vattenkraft vid SVC, följde upp med att berätta om SVC:s verksamhet.

Från Vattenfall deltog bland annat Fredrik Engström som pratade om vattenkraftens utmaningar och Niklas Dahlbäck som höll en session om vattenturbiner och generatorer inom SVC. Maria Bartsch från Svenska Kraftnät höll i sin tur en session om vattenbyggnad i SVC.

Den första dagen innehöll också en rad föreläsningar gällande aktuella forskningsprojekt av forskare vid LTU, KTH, Chalmers och UU. På kvällen var det middag på Clarion Hotel Sense.

Ett annat upplägg bjöds under dag två med studiebesök vid olika labb samt en workshop för utförare (akademi) respektive en workshop för beställare (näringsliv och myndigheter).