Elever provade på studentliv

Publicerad: 12 mars 2020

Framtidens ingenjörer, lärare och sjuksköterskor besökte under veckan Luleå tekniska universitet för att få en chans att delta i minikurser under två dagar och samtidigt bekanta sig med studentlivet.

Elever från hela landet var på plats, och spännvidden på de 20 kurser de hade att välja på var stor – alltifrån ”Hjärnan och artificiell intelligens” till ”Tänt var det här” och ”Hälsa, aktivitet och funktion”.

Praktiskt arbete

En av eleverna på kursen ”Framtidens material” var Filip Johansson från Vallentuna norr om Stockholm. Första stoppet på minikursen gjordes i ett labb där doktoranden Simon Jonasson tillsammans med Oisik Das, biträdande lektor, visade olika former av material, bland annat vidareförädlat trä och kompositer. Mest uppseendeväckande för de tillresta eleverna var kanske en plastfilm gjord av räkskal och mjölk. Efter att ha provat på att titta närmare på trä med hjälp av ett optiskt mikroskop fick Filip Johansson och resten av gruppen gå vidare med att titta närmare på ytan av ett aluminiumstycke med elektronmikroskop.
– Väldigt intressant att få se vad de gör här på universitetet och få en liten inblick i hur studentlivet kan vara. Det känns hemtrevligt här och alla är väldigt hjälpsamma, säger Filip Johansson.
Han tyckte det bästa med minikursen var att faktiskt få chans att prova på saker rent praktiskt, inte bara sitta och lyssna på föreläsningar.

Gav mersmak

Mustafa Hamidi, Uppsala, Linus Selberg, Kiruna och Abdullahi Ukash, Hällefors, hade alla valt kursen ”Framtidens energi”, och fick med resten av gruppen inleda dagen med teoretisk genomgång kring ämnet hållbar energiteknik. Efter det väntade mer praktiskt arbete när strömmande vatten skulle undersökas för att beräkna hur flödet såg ut. Handledde gjorde Hanna Bäck som själv går fjärde året på civilingenjör hållbar energiteknik. Alla eleverna var överens om att minikurserna gett mersmak.
– Verkligen lärorikt. Bra att få uppleva studentlivet och få ett hum om hur det fungerar. Jag är själv väldigt inne på energiteknik, jag brinner för miljöfrågor. Vi får se om det blir högskole- eller civilingenjör, säger Abdullahi Ukash, Hällefors.

Utöver själva minikurserna fick eleverna delta i en rundvandring på universitetsområdet, prova på studentlivet med en gemensam sittning och en besöka en mässa med möjlighet att lära sig mer om utbildningsutbudet.