Festlig inramning när studenter presenterade examensarbeten

Publicerad: 3 juni 2019

Nittio avgångsstudenter hade strukit skjortorna och filat på sina Powerpoints när det var dags för den årliga exjobbsdagen vid Institutionen för teknikvetenskap och matematik.

Det var en heldag med presentationer, likt en konferens, när de blivande ingenjörerna presenterade sina examensarbeten inför kurskamrater, handledare och uppdragsgivare. I de flesta fall hade exjobben genomförts som skarpa projekt ute hos företag. Smarta tekniska lösningar och hållbarhet var återkommande teman i det breda utbudet av presentationer.

Följande utbildningar vid Luleå tekniska universitet var representerade under dagen: civilingenjör maskinteknik, civilingenjör hållbar energiteknik, civilingenjör internationell materialteknik (EEIGM), civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik, högskoleingenjör bilsystemteknik samt masterprogrammen i tribologi, materialteknik samt kompositmaterial.

Några röster från dagen:

– Jag tyckte exjobbsdagen var bra planerad och det fanns möjlighet att lyssna på presentationer i många olika ämnen. Studietiden har gått snabbt och en bidragande orsak till det tror jag beror på den goda stämningen och ett bra utbud på aktiviteter. Jag tycker mitt program har haft ett bra upplägg och jag har fått goda kunskaper inför arbetslivet, säger Emma Nordekvist som läst civilingenjörsprogrammet i maskinteknik.

– Efter att ha läst på tre olika universitet och nu få slutföra uppsatsen vid Luleå tekniska universitet gjorde det verkligen till en dag att minnas. Min tid i Luleå har varit en underbar upplevelse. Visst har det varit kallt, men det var fantastiskt att få uppleva riktig vinter med bland annat snö, vintersport, promenader på isbanan i centrala Luleå och inte minst fika! Kontrasterna med mörka dagar på vintern till att ha helt ljusa dagar på sommaren var också speciellt liksom norrskenet, säger Nayan Dhakal som tar examen på Tribos master.

– Det roliga med exjobbsdagen var framförallt att få lyssna på vad alla kursare gjort under det här halvåret. Det var spännande att se hur pass olika områden som alla faktiskt har jobbat med. Fem år går fortare än man tror och mitt tips till nya studenter är att se till att ha kul samtidigt som du studerar, säger Björn Svensson som nu slutför sin utbildning på civilingenjör maskinteknik.

– Exjobbsdagen är bra då den är uppbyggd som en konferens med flera rum för presentationer. Jag uppskattade det väldigt mycket som student tidigare år då jag kunde se exempel på vad examensarbeten kan handla om och bli inspirerad. Studietiden har varit väldigt lärorik då jag har utvecklat dels mina teoretiska kunskaper men även lärt mig att formulera problemställningar, driva projekt och presentera mina resultat på ett bra sätt, säger Joakim Sandberg som tar examen på civilingenjör materialteknik.