Foto: Ted Karlsson
Fredrik Forsberg van att arbeta med mikrotomografi Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

I Media; Speciell röntgen visar urgamla brev

Publicerad: 10 mars 2021

300 år gamla och sköra brev går att läsa med en speciell röntgenteknik visar en ny internationell studie som forskare vid Luleå tekniska universitet har kommenterat i SVT. Vissa historiska brev förslöts genom hopvikning vilket idag gör dem svåra att läsa utan att förstöra. Med röntgentekniken mikrotomografi däremot är det fullt möjligt.

- Risken med gamla föremål är att de succesivt förstörs och det här är ett sätt att bevara dem digitalt, säger Fredrik Forsberg, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet, till Sveriges televisions vetenskapsredaktion.

Han har mångårig erfarenhet av att använda mikrotomografi i sin forskning och kan ge massor av svar på nyttan med den typen av hjälpmedel.

Fredrik Forsberg

Fredrik Forsberg, Universitetslektor

Organisation: Experimentell mekanik, Strömningslära och experimentell mekanik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik