Isabella Concina
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Isabella Concina, professor i experimentell fysik

Publicerad: 10 november 2021

Isabella Concina kom i kontakt med hennes forskningsämne, experimentell fysik, kort efter att hon avlagt sin doktorsexamen inom kemi. Det som fick henne att bli intresserad var möjligheten att manipulera materia på nanonivå, och göra något användbart av det.

Redan som barn tänkte Isabella Concina utanför boxen, något hon har stor nytta av inom sin forskning inom experimentell fysik. Hennes forskning handlar om att designa och tillverka extremt små material och hon jobbar bland annat med fotodetektorer, solceller och material som kan snabba på användbara reaktioner till exempel som kan hjälpa till att rena vatten. Isabellas forskning är baserat på ett nätverk av internationella samarbeten och hon påstår/menar att dagens forskning kräver kollegor och samarbeten för att verkligen förstå fysik.

Det som motiverar henne är att hon tycker att det är roligt, att få stå i labbet och göra något med händerna, som samtidigt utmanar hennes hjärna. Detta får henne att känna att hon verkligen bidrar till en bättre förståelse för fysiska och kemiska fenomen på nanonivå. Att jobba tillsammans med doktoranderna i labbet, göra laborationer tillsammans och sen se resultat, är det roligaste med Isabellas jobb. Hon är väldigt stolt över de doktorander hon jobbat med som nu går vidare i sina karriärer. När Isabella funderar över slutet av hennes karriär, tänker hon inte på forskning, utan på de unga människorna hon jobbar med. Men om hon fick drömma fritt, skulle hon vilja bidra med att tillverka ett material som kan rena vårt vatten och skydda vår miljö.

Isabelle Concina, född 1977 i Venedig, Italien, disputerade 2006 från University of Padova med en avhandling om tillverkning av metallnanopartiklar. Hon har varit gästprofessor på flera olika internationella universitet, bland annat i Cuba. På fritiden prioriterar hon sin dotter, men läser gärna en bok eller åker och fiskar, något hon snappat upp sedan hon kom till Sverige.

Isabella Concina, Professor

Organisation: Experimentell fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik