Lars Hansson
Lars Hansson, professor i träteknik. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Lars Hansson, professor i träteknik

Publicerad: 28 oktober 2021

Alla har väl jobbat med trä någon gång, menar Lars Hansson och syftar på att han redan som barn kom i kontakt med sitt forskningsämne. Då hade han inga forskningsambitioner. Idag forskar han om trä med hjälp av tomografi vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

Han använder sig av en datortomograf för att undersöka trä invändigt. Det är samma teknik som används inom sjukvården för att avbilda patienter i tre dimensioner. I det här sammanhanget kan både forskare och industri titta efter till exempel fukt, kvistar och olika delar av trästocken invändigt innan den sågas, i syfte att få ut mer av varje stock. Kompetensen och infrastrukturen som de skapat när det gäller forskning inom datortomografi för träindustriella applikationer är världsunik. Dessutom är universitetets forskning vid träteknik i Skellefteå landets enda akademiska grupp som bedriver forskning och utbildning som stöder utvecklingen i hela den trämekaniska industrins värdekedja.

Det var nyfikenheten som gjorde att Lars Hansson faktiskt blev forskare och det är den som fortsätter att driva honom. Det som fick Lars Hansson att fastna för just trä var dess komplexitet. Idag är det bästa med hans jobb att få se forskningen göra nytta och tillämpas i industrin.

Lars Hansson, född 1964 i Vännäs, disputerade 2007 vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå med en avhandling om behandling av trä med hjälp av mikrovågor. Han är extra stolt över den tid han lagt på utbildning av sina studenter. Sin fritid spenderar han gärna i något av sina fritidshus, men sedan fyra år tillbaka springer han även OCR-hinderbanelopp (Obstacle Course Race). Han har redan hunnit delta i två senior-VM.

Lars Hansson

Lars Hansson, Professor

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik