Höganäs-LTU gruppfoto
Forskare inom ämnena hållfasthetslära, materialteknik, maskinelement, produktionsutveckling, materialmekanik, experimentell mekanik och kemisk teknologi tog emot delegationen från Höganäs AB. Foto: Linnea Lindberg. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleå tekniska universitet utökar samarbetet med Höganäs

Publicerad: 5 juni 2018

I fredags besökte en delegation från företaget Höganäs AB Luleå tekniska universitet för att diskutera gemensamma projekt inom additiv tillverkning, även kallat 3D printing.
– Höganäs är ett framgångsrikt företag inom metallpulvertillverkning, och vi är glada att nu kunna utöka samarbetet med dem, säger Roland Larsson, dekan för den tekniska fakulteten.

– De är ett starkt företag inom en expanderande gren av tillverkningsindustrin och vi har redan idag forskning tillsammans. De har teknik för att göra järnpulver vilket är ett område som Luleå tekniska universitet också arbetar med, säger Roland Larsson.

Deras järnpulver används bland annat till att pressa kugghjul och metalldetaljer till exempelvis växellådor, detaljer i bilar eller symaskiner.

– Höganäs kan göra bra pulver vilket är jätteviktigt för kvaliteten på de produkter som ska tillverkas. Det har vi nytta av i vår forskning och i våra övriga samarbeten, säger Marta-Lena Antti, professor i materialteknik.

Foto: Linnea Lindberg
Marta-Lena Antti, professor och ämnesföreträdare i materialteknik vid Luleå tekniska universitetet, visar materialtekniklabbet. Foto: Linnea Lindberg.

Forskare inom ämnena hållfasthetslära, materialteknik, maskinelement, produktionsutveckling, materialmekanik, experimentell mekanik, kemisk teknologi, tog emot delegationen och visade flera av universitetets laboratorium. Sigurd Berg är chef för avdelningen för additiv tillverkning på Höganäs AB och han ser positivt på det utökade samarbetet.

– Jag är väldigt imponerad av universitetets verksamhet och hur mycket utrustning som finns i labben. Vi hade ett trevligt besök som mynnade ut i definierade områden för samarbete inom additiv tillverkning och ytbeläggning, säger han.

Enligt Roland Larsson har Luleå tekniska universitet en av Sveriges främsta sammanhållna maskinteknikmiljöer med maskinteknik, materialteknik och fysik i en och samma organisation.

– Vi har bra förutsättningar att hjälpa Höganäs i utvecklingen av framtidmaterial och tillverkningsprocesser, avslutar han.