Mikael Sjödahl
Mikael Sjödahl, professor och ämnesföreträdare vid experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Universitetet tog delad förstaplats i SmartSteel Innovation Challenge

Publicerad: 18 december 2018

Tävlingen SmartSteel Innovation Challenge handlar om att hitta nya sätt att id-märka stål, och därigenom skapa unika ”fingeravtryck” för enskilda stålprodukter. Av tävlingens 26 bidrag blev det till slut Luleå tekniska universitet och institutet Fraunhofer IPM från Tyskland som delade på förstaplatsen.

SSAB och Sandvik Materials Technology står bakom tävlingen som avgjordes i Stockholm i december med tävlande från Sverige, Sydafrika, Tyskland och Finland. De båda vinnande bidragen bygger på principen att använda själva materialet för att identifiera produkterna genom hela sin livscykel och därigenom göra sig oberoende av separat märkning.

– Det här är ett fint erkännande för den forskning som jag har sysslat med under 30 år. Jag hoppas att det leder till ett gott och fruktbart samarbete med Sandvik Materials Technology och SSAB framöver, säger Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.

Kontakt

Mikael Sjödahl

Sjödahl, Mikael - Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Experimentell mekanik, Strömningslära och experimentell mekanik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491220
Rum: E801 - Luleå»