Stort intresse för Baldos på Midnattssolsloppet

Publicerad: 1 juli 2019

Vilken succé! Närmare 17 000 personer besökte Midnattssolsloppet när Drivecenter Arena, Skandinaviens modernaste och längsta racingbana, invigdes i Fällfors. Luleå tekniska universitet var en av utställarna vars tält med den röda Baldosbilen lockade många nyfikna besökare.

På en tidigare hemlig militärbas i Fällfors, fem mil nordväst om Skellefteå, har Skandinaviens längsta racingbana byggts upp. Premiärhelgen den 14-15 juni blev en succé med bra väder, mycket publik och högklassiga tävlingar när Skandinaviens racingelit gjorde upp i klasserna TCR Scandinavia, Porsche Carrera Cup Scandinavia, GT4 och Formula Nordic.

Sommarvärmen lockade många besökare även till universitetets monter där studenter på programmen civilingenjör maskinteknik och högskoleingenjör bilsystemteknik jobbade för högtryck. De visade bland annat upp en av Baldosbilarna som studenter konstruerat och tävlat med genom åren. Fyra olika Baldosbilar har utvecklats och samtliga har tävlat i den europeiska tävlingen Shell Eco Marathon för universitetsstudenter. Till skillnad från Midnattssolsloppet där det gäller att vara snabbast handlade dessa tävlingar om att köra så bränslesnålt som möjligt.

Den röda Baldos II, som var den bil som ställdes ut under tävlingarna i Fällfors, blev bästa svenska bil när den tävlade 2012 med pris för bästa säkerhet och en andra plats bland bilar som drivs med etanol i klassen ”Urban Concept”.