Studenter hjälper barnhem i Tanzania med vattenförsörjning

Publicerad: 13 mars 2019

Ett 20-tal studenter vid Luleå tekniska universitet deltar i ett projekt i Tanzania via organisationen Ingenjörer utan gränser. I juli ska de åka till byn Bumilayinga i västra Tanzania för att bygga en vattenreservoar till ett barnhem.

– För att barnhemmet, med 15 barn och 8 vuxna, ska klara torrperioden under tre till fyra månader behövs cirka 40 kubikmeter vatten. Vår idé är att under regnperioden fånga upp regnvatten via tak och hängrännor, samla det i en tank och rena vattnet med hjälp av UV-filter. Projektet designas i Luleå, men under genomförandet anlitar vi så mycket lokal arbetskraft som möjligt. Det gäller att vi är effektiva för att lyckas med projektet. Behovet bestäms av människorna i Tanzania och det finns en direktkontakt mellan barnhemmet och oss, säger Maria Josefsson, projektledare och student på civilingenjör hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet.

Filip Simàn, student på civilingenjör naturresursteknik, var i Bumilayinga 2016 och arbetade två veckor på uppdrag av Ingenjörer utan gränser.

– Vi installerade en vattenpump och inventerade behoven. Det var mycket uppskattat av lokalbefolkningen och lärorikt för oss. Vi blir bättre på att träffa rätt med projekten.

Skapar hållbara lösningar

Ingenjörer utan gränser (Engineers Without Borders) är en internationell, ideell, opolitisk, icke-religiös organisation, som även har en lokal närvaro i Luleå.

– Vi vill på ett direkt, hållbart och uthålligt sätt förbättra livskvalitén för de som inte har tillgång till vatten, ljus och sanitet. Sådant som vi tar för givet, säger David Olsson-Granlund, som leder Ingenjörer utan gränser i Luleå, och fortsätter med att berätta om verksamheten:

– Med hjälp av kunskaper från utbildningen kan vi hjälpa andra och samtidigt utvecklas själva, det är givande att kunna hjälpa barnhemmet i Tanzania. Vi vill också inspirera unga att bli ingenjörer och vi jobbar med att nå ut till skolorna. Ingenjör är ett spännande och kreativt yrke som fler borde satsa på. Projektet med att ge barnhemmet tillgång till rent vatten är en utmaning som kräver engagemang, kreativitet och hårt arbete.

Letar sponsorer

Albert Majdandzic, student på civilingenjör industriell ekonomi, arbetar som ekonomiansvarig för Ingenjörer utan gränser i Luleå. Att få finansiering för verksamheten kräver mycket jobb.

– Vi arbetar intensivt med att få ihop medel för att genomföra projektet. Gruppen anordnar events och vi vänder oss särskilt till företag i Luleå och Norrbotten. Ett särskilt tack till SSAB Europe för deras stöd, men vi vill få fler att stötta projektet. Tänk att kunna förbättra livsvillkoren för några som verkligen behöver! Det är även en fin möjlighet för företag att visa upp sig för unga blivande ingenjörer på Luleå tekniska universitet och ett tiotal andra universitet.