Ovakolunch
Marta-Lena Antti (tv) och Edvard Fleetwood (th) tillsammans med studenter. Foto: Simon Eliasson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenter tar sikte på Japan

Publicerad: 11 februari 2020

Ett nytt samarbetsprojekt mellan stiftelsen Sweden Japan Foundation och stålföretaget Ovako öppnar möjligheter för studenter som vill göra sitt examensarbete i Japan.

Generalsekreterare Edvard Fleetwood från Sweden Japan Foundation besökte nyligen Luleå för att under informella former berätta om möjligheterna att söka stipendier för examensarbete i Japan. En av studenterna på plats var Eric Danielsson som går fjärde året på industriell ekonomi-programmet.
– Japan är så klart väldigt intressant eftersom de kommit så långt i den digitala utvecklingen. Det är lockande att åka dit för examensarbete för att se hur de jobbar och få ett mer internationellt nätverk, säger Eric Danielsson.

Ovako köptes under 2018 upp av Nippon Steel, ett av världens största stålföretag. Samarbetsprojektet mellan företaget och Sweden Japan Foundation innebär att stiftelsen förbundit sig att dela ut ett antal stipendier årligen i tre år framöver till studenter som vill göra sina examensarbeten hos Ovako i Japan.
Edvard Fleetwood ser stor potential i studenterna från Luleå och menar att de varit underrepresenterade i ansökningarna tidigare. Något han hoppas se en förändring på framöver.
– Japan är världsledande inom många av de områden som Luleå tekniska universitet erbjuder studier inom, säger Edvard Fleetwood.

Marta-Lena Antti, professor och ämnesföreträdare på materialteknik, var positiv till mötet.
– Det är en bra möjlighet för studenterna och passar som hand i handske med det nya utbildningsspår i bearbetningsteknik vi håller på att lansera, säger Marta-Lena Antti.
Även Pär Weihed, prorektor, uppskattade initiativet och berättar att Luleå tekniska universitet arbetar för att stärka banden österut.
– Det finns från universitetets sida en ambition att öka samarbetet med Japan och Sydkorea. Det här är naturligtvis en spännande möjlighet för studenterna, säger Pär Weihed.

De studenter som får stipendium kan se fram emot betald resa samt viss täckning för uppehället i Japan.