Studenter visade klimatsmarta prototyper

Publicerad: 8 juni 2018

Ett smart cykelställ, ett optimerat såddverktyg samt ett fungerande vindkraftverk. Det var några av de spännande prototyper som ingenjörsstudenterna hade utvecklat i projektkursen Sustainable Living.

Ett nytt projekt handlade om att ta fram ett effektivt cykellagringssystem för universitetet. Syftet med cykelförvaringen var bland annat att cyklarna ska ta mindre plats och inte kunna falla omkull.

– Det här cykelstället sparar 33 procent markutrymme, vilket gör att smala gångar blir betydligt bredare jämfört med när vanliga cykelställ används. Det som var extra kul med projektet var att vi lyckades inkludera elektronik, du låser med ditt LTU-kort, säger Jakob Lundin från Märsta som läser tredje året på civilingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet.

Förbättrad funktion och ergonomi

Projektet SeedPad® var också en nyhet. Det Umeåbaserade företaget Arevo AB hade gett en grupp studenter i uppgift att förbättra skogsföryngringssystemet SeedPad – ett mellanting av plantering och sådd. Systemet består av en platta med ett starkt fuktabsorberande material innehållande kväve med ett högförädlat frö på undersidan. Plattan placeras direkt i jorden med hjälp av ett handburet verktyg som laddas med SeedPad-rör med 300 såddenheter.

– De problem som fanns med den tidigare lösningen var att såddplattorna fastnade i utmatningen ifall operatören råkade göra en halv rörelse, exempelvis på grund av kvistar som ligger i vägen. Enheterna i packrören fastnade också ifall verktyget vändes upp och ned, säger Tim Snell från Falun som läser civilingenjör maskinteknik.

Den SeedPad-prototyp som studenterna nu tagit fram blev så pass lyckad att Tim Snell nu hoppas att företaget tar den i produktion.

– Det vore en dröm, företaget kommer att testa den i fullskalig användning där man trycker ut flera tusen enheter på en dag. Det ska bli kul att se vad den går för. De förbättringar vi har gjort är bland annat att vi löste problemet med halvmatning. Det går också att hålla verktyget upp och ned utan att såddplattorna fastnar. Sedan har vi gjort verktyget mer ergonomiskt genom att vända på handtaget så att den hålls likt en krycka, detta gör att belastningen på handleden minskar betydligt. Sedan har den fått rundade fötter så att operatören kan gå med verktyget som en vandringsstav.

Energi från sol och vind

Sandra Öhman från Kramfors läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i hållbar energiteknik. Hennes grupp hade byggt ett vindkraftverk, och det var första gången som en grupp lyckats få ut elektricitet från sin prototyp.

– Vi är stolta över att vi lyckades bygga ett vindkraftverk som kan generera el. Vi valde att lägga fokus på de mekaniska delarna och vi har bland annat gjort växellådan själva. Vi får ut 20 watt via en generator, men då krävs det att det blåser minst 8 m/s.

Ett annat projekt som hade med naturens krafter att göra handlade om att värma upp en liten stuga på campus med hjälp av solfångare.

– Vi mätte stugans värmebehov till 500 watt och när vi gjorde mätningar för någon dag sedan så klarade vår prototyp 559 watt, så vi är jättenöjda. Solfångaren består av svart plåt med kanaler som värms upp av solen. Den varma luften som skapas blåses in via en fläkt som drivs av ett batteri, som i sin tur laddas upp med en solcell. Temperaturskillnaden är 16 - 54 grader vilket är riktigt häftigt för att vara en prototyp, säger Maria Josefsson från Varberg som läser civilingenjör hållbar energiteknik, som tillägger:

– Något jag lärt mig från projektet är att det fungerar bäst om olika personlighetstyper är inblandade. Det har också varit roligt att få arbeta praktiskt då den största delen av utbildningen är teoretisk.