Jens Hardell
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenterna väljer Jens Hardell till årets bästa lärare

Publicerad: 29 december 2021

Jens Hardell, lärare i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet, har tagit emot två priser för sina pedagogiska insatser. Pris för bästa lärare, tilldelat av teknologkåren, samt universitetets pedagogiska pris.

– Det känns jätteroligt! Det är ett kvitto på att mitt sätt och den undervisning jag bedriver uppskattas. Det är superfint, och att få studenternas pris är det finaste priset säger Jens Hardell.

En utbildning som formar anställningsbara ingenjörer
På Luleå tekniska universitets ingenjörsutbildningsprogram varvar studenterna teori med praktiska moment där de får tillämpa sina kunskaper i projektbaserade kurser utan ett svar eller facit. De ges en uppgift som de ska lösa utifrån de kunskaper de har. Här är syftet att studenterna ska vänja sig vid att jobba i projektform. Det är nämligen oftast så arbetet går till inom industrin, och studenterna får även själv inse vad de inte kan i ett sådant projekt, vilket ska skapa ett intresse till att läsa de kurser som kommer efteråt.

– Det tror jag är en av våra stora styrkor. Dessutom har vi ett bra program med en hög nivå på både teori och praktiska inslag och det tror jag också skapar en bra ingenjör i slutändan. Vi hör även från industrin att studenter från Luleå tekniska universitet är anställningsbara. De har leverantörsperspektivet och att ha den grundförståelsen tror jag är jätteviktigt, säger Jens Hardell.

Det roligaste med att undervisa är, enligt Jens Hardell, det personliga mötet. Han har möjlighet att följa studenterna från deras första termin hela vägen till examensarbetet fem år senare.

– I början av studenternas resa har de en väldigt kreativ syn på hur man löser problem och det är väldigt inspirerande att se hur de tar sig an tekniska problem och hur mycket de utvecklas. Under utbildningen formas studenterna och i slutet kan de prestera på en professionell nivå under examensarbetet. Det är jättehäftigt att se.

När han får frågan angående vilka egenskaper en bra lärare bör inneha, svarar han att det viktigast är att vara engagerad samt att tycka om sitt eget ämne.

– Om jag visar engagemang och att det här är kul, inte bara undervisar, utan att jag verkligen tycker att ämnet är roligt. Då tror jag att det smittar av sig och inspirerar och gör att ämnet kan bli intressant, även om man inte trodde det när man först började läsa kursen.

Jens Hardell lägger särskild vikt vid det personliga mötet. Varje individ bör mötas på ett individuellt sätt. I egenskap av lärare är det viktigt att lära känna studenterna och ställa frågor, anpassa sig och skapa ett ömsesidigt förtroende.

– I grund och botten brukar jag tänka på att behandla alla som jag själv vill bli behandlad. Försöka vara glad, öppen och förutsättningslöst möta varje individ.

Priserna kom som en överraskning. Det är självklart jätteroligt att få pris, men Jens Hardell vill understryka att han inte undervisar för att få pris, utan för att han tycker om att undervisa. För honom är det bästa med jobbet att träffa studenter och få lära sig av dem. Han brukar påpeka för studenterna att man som lärare lär sig hela tiden av dem också.

Jens Hardell

Hardell, Jens - Professor, Avdelningschef

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik